Els independentistes flamencs guanyen les eleccions a Bèlgica

  • El partit socialista del primer ministre Di Rupo només obté el 5% dels vots

VilaWeb
ACN
25.05.2014 - 21:40

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El independentistes flamencs de l’NV-A, capitanejats pel batlle d’Anvers, Bart de Wever, sembla que han obtingut una victòria contundent a les eleccions federals belgues. Amb més de la meitat dels vots escrutats, l’NV-A té el suport del 26% dels electors, deu punts més que no el 2010. Els segueixen els cristiano-demòcrates de la CD&V, amb el 15%. El partit socialista del primer ministre, Elio Di Rupo, s’ensorra i només obté el 5% dels vots, 8 punts menys que no ara fa quatre anys. A les eleccions federals del 2010, Bèlgica va trigar 541 dies a formar govern per les desavinences entre flamencs i valons.

Llavors l’NV-A de De Weber també va guanyar els comicis amb més del 28% dels vots, però va declinar de formar govern. A diferència del 2010, ara De Weber no descarta d’aspirar a ser primer ministre. De fet, ja ha comparegut davant els mitjans i ha assegurat que confia a trobar aviat socis per a fer una coalició de govern ‘forta i lògica’.

En segona posició a les eleccions del parlament belga hi ha els cristiano-demòcrates del CD&V (15%), seguits dels socialistes de l’SP.A (11%), els liberals de l’Open VLS (11%) i els verds de Groen (7%). Tots els partits flamencs creixen i els valons baixen.

Al parlament flamenc la victòria de l’NV-A encara és més contundent. S’imposen amb el 32% dels vots, seguits dels cristiano-demòcrates (20%) i l’SP (13%). La ultradreta del Vlaams Belang perd suport fins a un 5% dels vots.

Al parlament való, el Partit Socialista perd pistonada, però sembla que guanya les eleccions amb el 30% dels vots, seguit dels conservadors liberals de l’MR, amb el 27%. Per darrere queden el CDH i els verds.

A Brussel·les, amb vora el 30% dels vots escrutats, el partit socialista i el Moviment Reformista liberal es diputen la victòria.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any