Què opinen els candidats a presidir la Comissió sobre el dret de decidir dels catalans?

  • Repassem què n'han dit Juncker, Schulz, Verhofstadt, Keller i Tsipras

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
15.05.2014 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El ple del Parlament Europeu elegirà el nou president de la Comissió Europea el 16 de juliol a Estrasburg. Haurà d’aplegar la meitat de vots més un dels 751 eurodiputats que surtin escollits el 25 de maig. Hi ha cinc candidats: Jean-Claude Juncker (Partit Popular Europeu), Martin Schulz (Partit Socialista Europeu), Guy Verhofstadt, (Aliança dels Liberals i Demòcrates per Europa), Ska Keller (Partit Verd Europeu) i Alexis Tsipras (Partit de l’Esquerra Europea). Pràcticament tots han parlat en algun moment del procés català, amb una posició més o menys definida. Ho repassem tot seguit.

Jean-Claude Juncker, candidat del Partit Popular Europeu

Juncker és el candidat del Partit Popular Europeu –del qual forma part UDC– a presidir la Comissió Europea. Assegura que comparteix ‘al cent per cent’ el criteri del president espanyol, Mariano Rajoy, sobre la continuïtat d’una Catalunya independent a la Unió Europea. Juncker diu que ‘una província que esdevé independent’ no pot convertir-se ‘de cop i volta’ en un nou estat de la UE i en membre de l’eurozona. ‘Comparteixo completament l’opinió expressada pel president del govern, el tribunal constitucional i el parlament espanyols, pel president del Consell Europeu i pel president de la Comissió Europea’, diu.

Martin Schulz, candidat del Partit Socialista Europeu

El candidat socialista no ha defensat mai el dret de decidir dels catalans. Com a president del Parlament Europeu, en una visita la tardor passada a Barcelona, va parlar del procés sobiranista, sense voler-se mullar gaire. Va dir que s’estimava més de no respondre les preguntes sobre el conflicte amb Espanya, al·legant que no tenia cap proposta per a aquest ‘problema’: ‘Hi ha moments que els polítics han d’admetre que no tenen la solució’, va dir. I insistí que la resposta a la situació s’havia de cercar i trobar ‘dins el país’. No obstant això, va admetre sentir-se pressionat i interpel·lat constantment per catalans i espanyols a pronunciar-s’hi.

Guy Verhofstadt, candidat de l’Aliança dels Liberals i Demòcrates per Europa

El candidat dels liberals europeus encara no ha pres posició en favor del dret de decidir dels catalans. Tot i amb això, el Partit Liberal Europeu, i la Internacional Liberal, han defensat repetidament la consulta catalana. Verhofstadt va dir ahir a Barcelona que calia ‘tenir en compte l’opinió expressada pels catalans d’una manera o d’una altra’. Va refusar que la Unió Europea hagués d’intervenir en el cas català i va criticar les declaracions recents de Jean-Claude Juncker i José Manuel Durão Barroso, però també va aprofitar-ho per reclamar diàleg entre el govern espanyol i el català. En canvi, el president dels liberals europeus, Graham Watson, no veuria cap problema ‘amb una Catalunya independent dins la Unió Europea’, i per això es va declarar perplex que Madrid hagués tombat la petició d’un referèndum i fos inflexible en la demanda de la consulta.

Ska Keller, candidata del Partit Verd Europeu

La candidata dels Verds a presidir la Comissió Europea, l’alemanya Ska Keller, es va referir explícitament a la consulta del 9 de novembre en una visita recent a Catalunya. Va expressar el desig que, si Catalunya esdevingués un estat, formés part de la Unió Europea. A més, va assegurar que si fos escollida presidenta de la CE ‘demanaria a l’estat espanyol que permetés al poble de Catalunya d’exercir el dret de decidir’, un debat que considera molt important: ‘Si els catalans volen votar han de poder-ho fer’, va manifestar.

Alexis Tsipras, candidat del Partit de l’Esquerra Europea

Alexis Tsipras no ha fet pas declaracions sobre el procés català recentment. Però sí que en va parlar el novembre del 2012, en la campanya de les eleccions al Parlament de Catalunya, en un acte d’ICV-EUiA. En la conferència de premsa prèvia a l’acte, va donar suport explícit al dret de decidir. La pregunta que li van fer va ser: ‘En cas que els partits catalans favorables al referèndum siguin majoria a les eleccions, a qui donaríeu suport: a les institucions catalanes o als poders espanyols que volen impedir la consulta?’. I heus ací la resposta de Tsipras: ‘Respectarem la decisió que prengui el poble català.’

Informació relacionada:

Claus per a entendre el primer debat entre candidats a la Comissió Europea

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any