La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

He sabut que la Mancomunitat de Municipis de la Vall d’Albaida ha aprovat els pressupostos per a 2014. Això sí, al segon intent. No és un bon símptoma per al funcionament de l’entitat i encara és pitjor per a l’interés i els sentiments comarcals.

Encara que es pot parlar de molts assumptes lligats a esta situació, vull centrar l’atenció en una de les conseqüències d’eixa aprovació pressupostària ‘in extremis’. Segons ha transcendit, l’acord inclou abandonar la convocatòria anual del ‘Premi de Literatura Eròtica de la Vall d’Albaida’ per a convertir-lo en bienal.

Certament és una notícia infeliç que m’ha sorprés i m’ha omplit de tristor, acompanyada d’un fort sentiment de desencís, segurament motivat per la meua activa participació en el naixement i en la potenciació dels primers anys del premi.

Diuen que la decisió està basada en les dificultats econòmiques de la Mancomunitat. No dubte de les dificultats, més si coneixem la gestió de les últimes legislatures, però en moments així cal prendre mesures molt sospesades i equilibrades que beneficien tots els sectors i àmbits socials de la comarca.

El premi literari de la Mancomunitat és més que un concurs d’obres de literatura; s’ha convertit en tota una referència del gènere literari per als territoris que parlen la nostra llengua i per als autors que la conreen. No és gens fàcil convocar un premi durant vint anys i continuar amb l’èxit assolit pel de la Vall d’Albaida. No més cal observar la quantitat i qualitat d’obres presentades, la diversitat d’autors i la dels territoris d’on vénen els originals.

La projecció pública de la comarca en el món cultural va lligada al premi. Per altra banda, la Mancomunitat sempre ha estat entesa com un mecanisme útil per a impulsar la comarca en els diversos àmbits de la societat: social, econòmic, cultural, polític, etc.

En este sentit, és evident la notorietat que el premi ha donat a la comarca, amb una inversió anual mínima si la comparem amb la rendibilitat, amb d’altres despeses o amb el total dels pressupostos de la Mancomunitat.

La decisió de no convocar el premi enguany pot suposar una ferida molt important per a la salut del premi. És per això que cal reflexionar. Encara són a temps els polítics de la nostra Mancomunitat per a decidir sobre el premi.

Els pressupostos no han estat aprovats per unanimitat. L’abstenció dels partits de l’esquerra, que n’ha possibilitat l’aprovació, podria ben bé haver servit per a condicionar esta decisió i encara pot servir, ara, per a donar suport a una reconsideració de la qüestió.

Si és imprescindible deixar de convocar el premi un any, crec que caldrà considerar que l’any que ve, el 2015, és un moment més idoni que no tallar la convocatòria en 2014, atés que, per motiu de les eleccions locals, l’activitat de la Mancomunitat es ralentitza i, per tant, serà més raonable si això també afecta la convocatòria del premi, sempre que es considere tan imprescindible prendre la denostada mesura.

La Vall d’Albaida es mereix una bona gestió i promoció comarcal. Necessitem sentir-nos orgullosos de pertànyer a la comarca. Cal que les iniciatives que funcionen bé continuen el seu camí. La literatura en valencià es mereix el bon premi que hem estat convocant durant els últims vint anys. Els polítics de la Mancomunitat de la Vall d’Albaida són persones amb un bon esperit i carregats de trellat.

Encara és temps de reflexió i de decisió, cal fer un nou esforç.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any