L’àudio de l’ABC confirma que Loquillo comparava la situació a Catalunya i el nazisme

  • El cantant havia desmentit, 'molt emprenyat', el titular del diari en uns declaracions a RAC-1

VilaWeb
Redacció
30.04.2014 - 18:55

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El diari ABC publica avui una entrevista amb el cantant Loquillo, on carrega contra l’independentisme i el dret de decidir: ‘Volen que votem per liquidar la democràcia. Això ja ho demanaven les S.A. nazis.’ El cantant ho ha desmentit aquest matí i ha dit que feia referència a l’agressió a Pere Navarro i no pas al dret de decidir, ‘del qual sempre m’he manifestat a favor dins la legalitat’, ha escrit a Facebook i a Twitter. Però l’ABC ha fet circular una part de l’àudio de l’entrevista, en què es pot sentir com compara la situació de Catalunya amb el nazisme.

Ho fa amb aquestes paraules:

Diu: ‘Què deien les SA? Posem fi a la democràcia. Votem per eliminar-la. És que no ens adonem de què diem. Quan em pregunten què passa a Catalunya recomano un llibre: “Història d’un alemany”.’ Aquest llibre fou escrit per Sebastian Haffner, i explicava com el nazisme havia aparegut i s’havia consolidat a la societat alemanya entre la Primera Guerra Mundial i el 1933.

Loquillo havia parlat al matí a RAC-1, on, ‘molt emprenyat’ insistia que era ‘impossible’ que ell hagués dit una frase com la del titular de l’ABC. Segons que ha explicat, el periodista de l’ABC va preguntar-li sobre l’agressió a Pere Navarro i si aquesta era ‘producte d’enfrontaments nacionalistes’: ‘Jo vaig respondre que l’agressió o persecució a qualsevol polític és una agressió nazi i s’ha de denunciar.’ Jordi Basté li demana: ‘Els qui estem a favor d’anar a votar no som nazis, per tu?’ ‘No –respon Loquillo–. Com puc haver dit això jo? És impossible! Qualsevol que em conegui sap que jo no podria dir-ho.’


Loquillo matisava el titular i un fragment de l’entrevista, en què també li posaven entre cometes frases com: ‘És molt fort tot això. Els diners que falten per a sanitat, feina, educació, es destinen a assemblees i entitats properes a l’independentisme.’ També hi deia: ‘S’emmordassa la premsa, els dissidents són exclosos i apareixen llistes negres de periodistes i artistes’, i posa com a exemples Antonio Orozco, Sergio Dalma, Love of Lesbian i Estopa. D’això, l’ABC no n’ha fet públic el document sonor.

Sobre l’agressió a Navarro aquest cap de setmana i, tot i que no hi ha cap prova, la vincula al context polític: ‘S’han de dir les coses clares, perquè quan comença a haver-hi fins i tot agressions a polítics… Pere Navarro es va endur un cop de puny. És un salt qualitatiu que ja fa una mica de por. No és per fer-ne broma, és molt perillós.’

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any