Les xiulades històriques a l’himne i al rei espanyols

  • Repassem en vídeo les protestes més cèlebres, des de la del 1925 a les Corts fins a les més recents

VilaWeb
Redacció
15.04.2014 - 19:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’afecció del Barça podria ser que dediqués una xiulada a l’himne espanyol, aquest vespre, en el partit de final de copa contra el Madrid a Mestalla. Un acte com aquest té precedents històrics, i també en té molts de recents, tant en finals de copa com en esdeveniments diversos en què ha sonat l’himne espanyol. 

La clausura del camp de les Corts

El juny del 1925, en plena dictadura de Primo de Rivera, el camp del FC Barcelona de les Corts fou clausurat. El motiu, la xiulada a la ‘Marxa reial’, l’himne espanyol, en un partit amistós del Barça i el Júpiter en homenatge a l’Orfeó Català.

Abans de començar el partit una banda de música de la marina anglesa va interpretar l’himne i una bona part dels 12.000 espectadors que hi havia a la graderia hi va respondre amb una xiulada monumental. Tot seguit la banda va interpretar l’himne britànic, ‘God save the King’, que tothom va aplaudir calorosament.

L’incident va indignar tant les autoritats, que van clausurar l’estadi del Barça durant sis mesos (finalment, van ser tres), van imposar una multa a l’equip i no tan sols van destituir Joan Gamper de la presidència del club, sinó que van expulsar-lo a Suïssa.

Aquell va ser el precedent més antic; entre els més recents, cal destacar la inauguració de l’Estadi Olímpic de Montjuïc, l’any 1989, quan Juan Carlos fou xiulat i escridassat.

Vint anys més tard, l’any 2009, justament en la final de Copa entre el Barça i l’Athletic a Mestalla, hi va haver la gran xiulada a l’himne espanyol i a Juan Carlos.

Un any més tard, el 2010, els afeccionats blau-grana van dedicar una gran xiulada al rei i a l’himne espanyols, a Bilbao, durant la final de la copa de bàsquet entre el Barça i el Madrid.

Xiulada, enregistrada des de la grada, de la final de copa de futbol del 2012:

Xiulada Final de Copa 2012 des de la graderia from Mònica Planas on Vimeo.

Xiulada en la inauguració del Mundial de Natació del 2013 a Barcelona:

Xiulada a l’himne espanyol mundial de natació a TVE from VilaWeb on Vimeo.



Xiular l’himne a França, ofensa nacional

L’himne espanyol no és pas l’únic que ha estat xiulat en un partit de futbol. Fora de casa nostra són famoses les xiulades a ‘La Marsellesa’ (l’himne francès), fetes als estadis. Una de les més sonades fou la de la final de copa del 2002, disputada entre el Bastia cors i el Lorient bretó. Quan va sonar ‘La Marsellesa’, al principi del partit, els seguidors corsos van xiular-la enèrgicament.

L’incident, entès com un repudi del centralisme de París, va irritar profundament el president de la república d’aleshores, Jacques Chirac, que va abandonar la llotja i va qualificar-lo d’intolerable.

Les xiulades contra ‘La Marsellesa’ es repetiren en els partits internacionals de la selecció francesa amb Algèria (2001), el Marroc (2007) i Tunísia (2008). Arran d’aquesta darrera xiulada l’ex-president francès Nicolas Sarkozy ordenà que s’aturessin els partits, si l’afecció xiulava l’himne francès.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any