El raper Pablo Hasél, condemnat a dos anys de presó

VilaWeb
Redacció
02.04.2014 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’Audiència Nacional espanyola va condemnar ahir a dos anys de presó el raper lleidatà Pablo Hasél. És acusat d’enaltiment del terrorisme en les seves cançons, segons que informen diversos mitjans. Pablo Hasél és autor de cançons com ara ‘Muerte a los Borbones’, ‘Libertad presos políticos’ i ‘Democracia su puta madre’. 

Segons la sentència, que dóna per vàlida la tesi de la fiscalia, les lletres de Hasél ‘lloen les accions i membres’ de grups armats com els GRAPO, ETA o Terra Lliure, a més de ‘justificar-ne l’existència’. Afegeix encara que Hasél demana el retorn d’aquests grups i presenta els seus membres com unes víctimes de la democràcia.

Durant el judici, Hasél va justificar les cançons dient que responien a la llibertat d’expressió o de creació artística. La sentència, però, considera la seva declaració una ‘prova de càrrec totalment incriminatòria’ i diu que ‘el discurs de l’odi no és emparat per la llibertat d’expressió en un estat democràtic’. 

En sortint del judici, el 10 de març, Hasél ja es va mostrar convençut que l’Audiència Nacional el condemnaria a dos anys de presó perquè ‘no veia com a terroristes’ alguns personatges comunistes presos o condemnats per lluita armada. Hasél va admetre ser l’autor de les cançons, va defensar la llibertat d’expressió i va considerar que ningú no li havia d’imposar qui havia de respectar: ‘Les meves idees són les meves idees. Sóc comunista. Jo he parlat de lluita armada igual que ho van fer el Che i Marx i no per això en prohibeixen els llibres.’ A més, va dir que part de l’acusació era falsa, perquè era acusat de defensar al-Qaida i, de fet, no li dóna suport ‘perquè és una organització anticomunista i que assassina molts innocents’.

Quan va començar el judici, Hasél mateix va explicar el cas en un vídeo i denunciava assetjament policíac durant els dos anys i mig que ha estat en llibertat amb càrrecs.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any