‘Les raons per la independència’, segons Martí Anglada

  • El veterà periodista va pronunciar la conferència 'El procés sobiranista en el marc internacional' al Pla de l'Estany

VilaWeb
Redacció
23.03.2014 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’Assemblea Nacional Catalana (ANC) del Pla de l’Estany ha fet els mesos de febrer i març un cicle de conferències per exposar les ‘Raons per la independència’. El cicle va començar el passat 12 de febrer amb una conferència inaugural del veterà periodista Martí Anglada titulada ‘El procés sobiranista català en el marc internacional’.

Anglada va citar la sentència del Tribunal Internacional de l’Haia sobre el cas de Kossove: ‘Les majories van al davant de les lleis.’ També va fer un repàs als possibles aliats que té Catalunya a l’esfera internacional: els països anglosaxons (Regne Unit i Estats Units) ‘admiren les epopeies democràtiques i col.lectives’ com el procés català; l’Europa continental (França i Alemanya) va tenir una postura escèptica al principi, després de la Via Catalana ja dóna molta credibilitat al procés; la Xina ha apostat econòmicament per Catalunya com a entrada a Europa a través del port de Barcelona. Anglada valora molt positivament el silenci dels governs del món, perquè vol dir que estan expectants.

Després d’aquesta primera conferència, el cicle va continuar amb tres conferències de Jordi Millà i Jordi Piqué sobre ‘Els escenaris de la secessió’, ‘La viabilitat de la Catalunya independent’ i ‘L’estat del benestar a la Catalunya independent’. L’historiador Antoni Simon va pronunciar la conferència ‘Catalunya i els origens de l’estat modern espanyol’; l’escriptor Matthew Tree va parlar de ‘Catalunya, el país ocult d’Europa; el professor de filosofia Joan Manel del Pozo va parlar de ‘Diversitat cultural, suma d’identitats’; i el vice-president de l’ANC Jaume Marfany va dir la conferència ‘Aprendre del passat, inventar el futur’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any