ETA comença el desarmament amb l’aval d’observadors internacionals

  • Els verificadors internacionals diuen que el pas fet és 'creïble i significatiu'

VilaWeb
Redacció
21.02.2014 - 14:19

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

‘Hem verificat que ETA ha segellat i ha posat fora d’ús una quantitat determinada d’armes, munició i explosius’, ha anunciat aquest migdia una dels membres de la comissió de verificadors internacionals que ha comparegut a Bilbao per a anunciar que l’organització ha començat el desarmament. ‘Tenim la confiança que el pas és creïble i significatiu, i això portarà a la posada fora d’ús operatiu de totes les armes, explosius i municions d’ETA. Des de l’experiència d’altres processos, fer un inventari i posar fora d’ús és un pas necessari previ al desarmament complet’, ha afegit.

Els verificadors han explicat que l’abril de l’any passat ETA va demanar a la comissió que verifiqués un procés de segellat de les armes, els explosius i la munició; que van acceptar la sol·licitud i que el setembre del 2013 ETA els va anunciar que faria el primer pas, que finalment va tenir lloc el mes passat, el gener, amb un segellat i inutilització d’armes i explosius. I això fou enregistrat en vídeo:

La Comissió de Verificació ha adjuntat un inventari detallat de l’armament que ETA ha començat a situar “fora d’ús” i ha explicat que es va enregistrar en vídeo part del procés de segellat. A més, el portaveu dels verificadors ha insistit en la credibilitat que els mereix l’acció unilateral iniciada per la banda terrorista i ha vaticinat que conclourà amb el “desarmament complet” si es continua treballant intensament amb el suport dels actors polítics i socials.

El portaveu dels verificadors, Ram Manikkalingam, ha avançat que els verificadors seguiran mantenint la “determinació i imparcialitat” per aconseguir una “pau duradora” al País Basc. Des de la constitució de la Comissió de Verificadors Internacionals el 28 de setembre del 2011, els experts han verificat també “l’alto al foc permanent i verificable” declarat per ETA el 10 de gener del 2011 i el “cessament definitiu de la violència”, anunciat per l’organització el 20 d’octubre del 2011. “Hem verificat que ETA ha complert el seu compromís de cessar tot tipus d’assassinats, atemptats, amenaces i extorsions”, ha destacat. La Comissió Internacional de Verificació està formada per sis persones amb una llarga experiència internacional en processos de pau, com els d’Irlanda del Nord, Sudàfrica, Sri Lanka, Kosovo, Tanzània o l’Iraq. Ram Manikkalingam (Sri Lanka), Ronnie Kasrils (Sudàfrica), Aracelly Santana (Equador), Chris Maccabe (Regne Unit), Satish Nambiar (Índia) i Fleur Ravensbergen (Holanda) van arribar aquest dijous al País Basc per anunciar un gest de desarmament de la banda armada. Aquesta comissió es va constituir el setembre del 2011, un mes abans que ETA anunciés el “cessament definitiu de la seva activitat armada”.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any