Setanta-cinc aniversari del bombardeig feixista de Xàtiva

  • Alguns dels més de tres-cents ferits van ser atesos a l'Hospital Militar Internacional d'Ontinyent

VilaWeb
Redacció
12.02.2014 - 13:16

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El 12 de febrer de 1939, cinc bombarders italians van atacar l’estació de trens de Xàtiva just quan hi arribava un tren amb soldats republicans procedents del front de la Manxa. Les vint bombes llançades per l’aviació aliada dels franquistes van causar 145 morts i més de 300 ferits entre els soldats i civils, també xiquets.

Alguns dels ferits en aquell bombardeig indiscriminat i que buscava, sobretot, atemorir la societat civil, els van atendre a l’Hospital Militar Internacional que l’any 1937 van crear a Ontinyent el Partit Socialista Belga, el Fons de Solidaritat Internacional i la Internacional Socialista, amb el suport de partits polítics i amb aportacions d’organitzacions sindicals belgues, franceses i angleses. Fou un dels centres sanitaris implantats durant la guerra de 1936-1939 per la solidaritat internacional davant la inacció dels governs europeus.

Al seu bloc, el profesor Joan Josep Torró parla d’aquells fets i ha publicat un vídeo realitzat amb imatges fotogràfiques històriques en què recull declaracions d’una infermera ontinyentina que va atendre els ferits.

Enllaços
Array
Array

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any