El sí a la independència s’enfila fins al 63% en una enquesta del govern

  • L'estudi, revelat per RAC-1, demostra la fermesa del sí faci què faci l'estat espanyol

VilaWeb
Redacció
10.02.2014 - 12:27

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El sí a la independència de Catalunya s’enfila fins al 63%, segons una enquesta feta per internet i encarregada pel Centre d’Estudis d’Opinió. Aquest sondatge, que el govern qualifica d’experimental, es va fer el desembre amb una mostra de 1.800 enquestats i no s’ha presentat pas públicament, però ha estat penjat al registre d’estudis d’opinió del govern. Als entrevistats, hom els demanava si votarien a favor o contra la independència, tenint en compte sis hipòtesis diferents.

La primera hipòtesi proposada era aquesta: amb la independència, Catalunya tindria grans beneficis econòmics i recuperaria els 16.000 milions anuals de dèficit fiscal amb Espanya. Resultat: un 60% sí i un 25% no.

Segona hipòtesi: Catalunya tindria greus conseqüències econòmiques, les vendes de productes catalans a Espanya caurien per un boicot comercial i hi hauria dificultat per a comerciar amb Europa. Resultat: un 55% sí i un 32% no.

Tercera hipòtesi: Catalunya es mantindria dins els tractats europeus mentre no es trobés la solució per a ingressar com a membre de ple dret de la Unió Europea. En aquest cas el sí tindria un resultat del 56% i el no, del 26%.

La quarta hipòtesi: la UE adverteix que Catalunya quedaria automàticament fora; el resultat del sí baixa fins al 45% i el del no puja fins al 38%.

Cinquena hipòtesi: el govern espanyol està disposat a negociar un nou estatus polític per a Catalunya dins l’estat espanyol, amb noves competències exclusives i un pacte fiscal. El sí obtindria un 56% i el no el 28%.

I sisena: el govern espanyol s’oposa totalment a la possibilitat de negociar un estatus polític diferent per a Catalunya dins Espanya. El sí s’enfila fins al 63%, i el no es quedaria en un 25%.

Estudi experimental

El govern qualifica d’experimental aquesta enquesta, pel fet d’haver-la feta íntegrament per internet. A més, l’estudi prova una nova manera de preguntar sobre la independència, que consisteix a demanar en una escala del 0 al 10 si la gent va a favor de la independència; el 0 significa estar totalment segur de votar contra la independència i el 10, totalment segur de votar-hi a favor. La Vanguardia diu que dos terços dels 1.800 enquestats van votar entre el 5 i el 10, i que la mitjana de tots els vots és de 6.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any