Homs aclareix que el vot a Espanya no invalidaria la decisió dels catalans

  • 'Si el poble de Catalunya vota independència, es poden negociar les condicions, no pas la decisió', diu el conseller

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
07.02.2014 - 08:49

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El conselller de Presidència, Francesc Homs, ha volgut tranquil·litzar els representants d’ERC i de la CUP que es van exclamar per les seves declaracions ahir a la cadena Cope, on va preveure que el conjunt de ciutadans de l’estat espanyol pugui votar sobre el futur polític de Catalunya. En declaracions a Catalunya Ràdio, Homs ha explicat que en cas que els catalans votessin per la independència i els espanyols hi acabessin votant contra en un referèndum, ‘això no ho invalidaria, perquè és el poble de Catalunya qui és sobirà per a decidir el seu futur.’

Homs, que també ha parlat a RAC-1, ha insistit que després de la consulta, si el govern espanyol s’hi avé, hi haurà una negociació. ‘I si el desenllaç del procés porta a una reforma de la constitució, ja sabem com es fa, amb el vot del conjunt dels ciutadans espanyols’. Però Homs ha volgut deixar clar: ‘No es tracta de dipositar la capacitat de decidir poble Catalunya en mans d’altres. Si el poble de Catalunya vota independència, es poden negociar les condicions, no pas la decisió’.

La resposta d’ERC i CUP

A través de Twitter, Alfred Bosch, portaveu d’ERC al congrés espanyol, es mostrava sorprès amb ‘l’alterdeterminació’ defensada pel conseller de la Presidència en les declaracions de la Cope. ‘Que els altres decideixin per tu? I en quin dret universal s’ha inspirat?’, va piular. Pel que fa a la CUP, el diputat Quim Arrufat va fer palesa la seva preocupació i va recordar al conseller que la negociació s’havia de fer una vegada reconeguda la independència, no pas abans.

ERC i la CUP remarcaven que el dret de decidir implica que els catalans exerceixen la seva sobirania i, per tant, la decisió sobirana del poble català no hauria de menester el vist-i-plau de la resta de ciutadans espanyols.

En un comunicat públic, el diputat Arrufat va afegir que la reforma de la constitució espanyola formava part ‘del plec de paperassa que l’estat espanyol haurà de fer-se a si mateix quan hàgim guanyat la independència’. Segons ell, ‘no és, en cap cas, una estació en el camí cap a la consulta ni cap a la independència’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any