ERC i CUP no compateixen que el futur de Catalunya passi per una votació dels espanyols

  • Alfred Bosch i Quim Arrufat es mostren sorpresos per les afirmacions del portaveu del govern

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
ACN
06.02.2014 - 17:40

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Ni ERC ni la CUP no contemplen que el conjunt de ciutadans de l’estat espanyol pugui decidir el futur polític de Catalunya en una votació sobre la reforma de la constitució espanyola. El portaveu del Govern, Francesc Homs, ha apuntat aquesta possibilitat en una entrevista a la Cope. A través de Twitter, el portaveu d’ERC a al congrés espanyol, Alfred Bosch, s’ha mostrat sorprès amb ‘l’alterdeterminació’ que semblava defensar el conseller de la Presidència. ‘Que els altres decideixin per tu? I en quin dret universal s’ha inspirat?’, ha piulat. Pel que fa a la CUP, el diputat Quim Arrufat ha evidenciat la seva preocupació i ha recordat al conseller que la negociació s’ha de fer ‘un cop reconeguda la independència, no abans’.

A la ràdio, Homs ha apuntat la possibilitat que, de la consulta catalana, sorgeixi la necessitat de reformar la Constitució. Per exemple, si guanya l’opció de la independència i el govern espanyol en negocia les condicions. El resultat final d’aquesta negociació podria ser una modificació constitucional, com a mínim per excloure a Catalunya de la carta magna, fet que implicaria que hagués de ser acceptada en referèndum pel conjunt de ciutadans de l’estat espanyol.

Des d’ERC i des de la CUP, es remarca que el ‘dret de decidir’ implica que els catalans exerceixen la seva sobirania i, per tant, la decisió sobirana del poble català no hauria de necessitar el vist-i-plau de la resta de ciutadans espanyols.

En un comunicat públic, Arrufat ha afegit que la reforma de la constitució ‘forma part del plec de paperassa que l’estat espanyol haurà de fer-se a si mateix quan haguem guanyat la independència’. Segons ell, ‘no és, en cap cas, una estació en el camí cap a la consulta ni cap a la independència’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any