El 98% dels gagaüsos aposten pel dret d’autodeterminació i l’acostament a la unió duanera russa

  • La justícia moldava s'oposava a la doble consulta de diumenge impulsada pels legisladors de la regió autònoma

VilaWeb
Redacció
04.02.2014 - 11:02

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Tot i l’oposició de la justícia i les autorirats moldaves, el govern del territori autònom de Gagaúsia va dur a terme diumenge un doble referèndum consultiu sobre la seva relació amb Moldàvia i amb la Unió Europea (UE). Amb més del 70% de participació, el 98,9% dels votants van secundar que Gagaúsia es declari independent si Moldàvia s’uneix en el futur a Romania, i el 98,4% va dir que prefereix acostar-se a la la unió duanera promoguda per Rússia, Bielorússia i el Kazakhstan que no pas avançar cap a la integració a la Unió Europea.

La fiscalia general moldava va declarar il·legals fa un mes les lleis aprovades a Gagaúsia per a poder fer les consultes, secundades per l’assemblea popular local. La institució és controlada pel Partit Comunista, oposat a la tendència pro-europea del govern moldau.

Un 82% de la població d’aquest territori discontinu i autònom des del 1994 al sud de Moldàvia és gagaüsa, un poble de tradició critiana i parla turca. A Gagaúsia, el gagaús, el romanès i el rus hi són llengües oficials.

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any