Montoro admet que amaga les balances fiscals per por de l’independentisme

  • Diu que es feia un ús indegut de les dades per justificar el discurs sobiranista

VilaWeb
ACN.
28.01.2014 - 12:07

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El ministre d’Hisenda espanyol, Cristóbal Montoro, ha admès avui que les balances fiscals que s’havien publicat fins ara eren correctes. Tanmateix, per justificar que el seu ministeri hagués canviat la metodologia, ha dit que se’n feia un ús indegut. Segons ell, hi ha ciutadans que, veient les balances fiscals, es pensen que el seu territori ha d’independitzar-se. Les balances fiscals tradicionals –diu Montori– traslladaven als ciutadans ‘idees’ que s’utilitzaven per ‘atiar un esperit d’enfrontament’ en comptes d’afavorir una visió ‘integradora’.

El ministre ha declarat que les balances fiscals que s’havien publicat fins ara, ‘en comptes de racionalitzar el debat, han portat a un enfrontament’. I creu que aquest no ha de ser l’objectiu dels comptes i, per tant, malgrat que les balances fiscals siguin ‘correctes’, es poden ‘completar amb una millor metodologia’.

Per això ara diu que els nous ‘comptes públics regionalitzats’ –que és la denominació del càlcul que substitueix les balances fiscals– traslladaran als ciutadans ‘una lectura integradora’ dels comptes partint de la idea que ‘no paguen impostos els territoris, sinó els ciutadans’.

Es tracta, ha afirmat, d’oferir ‘nous arguments’ i de ‘superar les limitacions’ del mètode actual. Segons ell, les balances traslladaven idees als ciutadans que eren utilitzades per partits i periodistes per atiar l’independentisme.

En canvi, segons Montoro, amb aquests càlculs hom podrà saber si és cert que hi ha ciutadans que, segons on viuen, ‘no tenen igualtat d’accés als serveis socials i reben menys perquè el finançament autonòmic és incorrecte.’

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any