Quan Pete Seeger cantava ‘Vull anar a Andorra’

  • El cantant va musicar el 1962 una cançó de Malvina Reynolds dedicada al petit país pirinenc sense exèrcit

VilaWeb
Redacció
28.01.2014 - 10:27

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

‘Vull anar a Andorra, Andorra, Andorra. Vull anar a Andorra perquè l’adoro. S’hi gasten quatre dòlars i noranta cèntims en armament i en defensa. Heu vist mai tanta confiança? Andorra, visca!’ És la tornada de la cançó ‘I Want to Go to Andorra‘ (vídeo), escrita el 1962 per la californiana Malvina Reynolds i musicada i interpretada per Pete Seeger.

La curiosa cançó va néixer a partir d’una notícia que va llegir Reynolds al New York Times, segons la qual el pressupost militar d’Andorra el 1961 era de tres-centes pessetes (4,90 dòlars) per a comprar bales de fogueig per a cerimònies oficials. La xifra tan migrada va empènyer tant Reynolds com Seeger a dedicar al país pirinenc una cançó de marcat caràcter antibel·licista.

Seeger, a més de musicar la cançó, hi va afegir dues estrofes finals, on deia que ensenyava el retall de diari al secretari de Defensa nord-americà d’aleshores, Robert McNamara, perquè seguís els passos d’Andorra.

Reynolds mai no va enregistrar la cançó, cosa que sí que va fer Pete Seeger en uns quants àlbums, com ‘The bitter and the sweet’ del 1962 o un altre que va editar el 2003 el govern andorrà.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any