El govern espanyol tanca Catalunya Ràdio al País Valencià

  • Les emissions van cessar ahir a les vuit del vespre · El PP amenaçava Acció Cultural amb multes

VilaWeb
Redacció
22.01.2014 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Catalunya Ràdio i Catalunya Informació van deixar de sentir-se ahir al País Valencià. A les vuit del vespre es va apagar el senyal, després de l’emissió d’un programa especial de l’emissora dedicat al tancament. Després del tancament de TV3, les emissions de la ràdio pública catalana es mantenien a través de la xarxa de repetidors d’Acció Cultural del País Valencià. Però divendres l’entitat va rebre una comunicació del govern espanyol en què l’obligava a tancar els repetidors i anunciava dues multes per valor d’un milió d’euros, que probablement s’aplicaran encara que hagi complert l’ordre de tancament.

Per primera vegada, el Ministeri d’Indústria espanyol, a través de la secretaria d’estat de Telecomunicacions i per a la Societat de la Informació, pretenia castigar no únicament les emissions, sinó la propietat i l’existència de torres de repetidors de l’emissió ‘sense autorització’. Segons Indústria, aquesta actuació neix de la denúncia d’un grup que es diu Círculo Cívico Valenciano, amb l’acord de la Generalitat Valenciana.

ACPV explica que divendres va rebre una notificació del ministeri anunciant-li un expedient sancionador per dues suposades infraccions referides a les emissions de Catalunya Ràdio i Catalunya Informació: la primera, per la instal·lació d’estacions radioelèctriques sense autorització i la segona, per la utilització de freqüències radioelèctriques sense autorització, cadascuna de les quals pot representar una multa de 500.000 euros.

En el mateix text instaven ACPV a tancar immediatament les emissions i l’avisaven que, si no ho feia, precintarien ‘els equips i aparells que formen part de la xarxa de difusió’. Per aquest motiu, ACPV es va trobar forçada a tancar les emissions, per bé que presentarà al·legacions contra la mesura. 

Per Toni Gisbert, secretari general d’ACPV, aquest tancament constata que la situació del País Valencià és una ‘situació d’emergència’ des del punt de vista de la llibertat d’informació, la pluralitat i la llengua. El contingut polític d’aquesta mesura és evident, segons Gisbert. 

ACPV farà una valoració més extensa dimarts, en una conferència de premsa on oferirà ‘una proposta de resposta d’Acció Cultural arran d’aquesta situació’.

Mas denuncia l’atac a la llengua

El president de la Generalitat, Artur Mas, va comentar ahir el tancament de les emissions de Catalunya Ràdio al País Valencià, i va remarcar que un dels drets col·lectius d’una societat és que hi hagi mitjans públics que reforcin l’idioma propi d’un territori: ‘I veiem avui com a València, el seu idioma propi oficial no tan sols queda desprotegit, sinó que és clarament atacat.’

Mas va lamentar: ‘Sembla que no passi res quan es vulneren drets molt clars’, com el de la llengua. Tots els països del món –va afegir– ‘protegeixen els seus drets lingüístics amb ungles i dents’. ‘Per què les comunitats de parla catalana o valenciana no han de fer exactament això mateix? És que som societats inferiors?’

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any