La Plataforma per la Llengua ha rebut més de 3.000 llaunes de Coca-Cola

  • La iniciativa insta les grans empreses a etiquetar en llengua catalana

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
14.01.2014 - 20:37

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La Plataforma per la Llengua ja ha aplegat més de 3.000 llaunes de Coca-Cola per reclamar l’etiquetatge en català. La campanya #repteCocacola es va engegar el 13 de desembre per commemorar els vint anys de la Plataforma. La iniciativa pretén recollir 20.000 llaunes de Coca-Cola per poder construir un mosaic enmig de la plaça Catalunya a Barcelona amb el lema ‘Etiqueteu en català!’ i amb l’objectiu de fer pressió a les grans empreses per normalitzar l’etiquetatge en català, començant per la multinacional Coca-cola, que encara no té la llengua catalana en les etiquetes.

Ben aviat la Plataforma activarà una xarxa de punts recollida de llaunes a tot el territori i s’establiran acords amb establiments i entitats perquè col·laborin en la campanya de recollida de llaunes. També s’activarà una web específica sobre la iniciativa.

El 12 de desembre de 1993 l’entitat va fer el primer gran acte públic amb un acte similar, tot i que aleshores eren 15.000 llaunes, que es va considerar l’acte fundacional de l’entitat. Hi havia una petició explícita: aconseguir que la gran multinacional Coca-Cola, una de les marques més grans del món, etiquetés en llengua catalana i servís d’exemple a les altres empreses.

Vint anys després es vol repetir l’acció, insistint en la mateixa demanda, ja que l’objectiu encara no s’ha aconseguit, és a dir, Coca-cola continua sense etiquetar en català. La Plataforma critica que la multinacional incompleix la llei catalana d’etiquetatge i també recorda que en un estudi fet en supermercats i hipermercats de Catalunya el 2012 es calculava que un 94% dels productes no s’etiquetaven en català d’acord amb la llei.

Així mateix, l’entitat recorda que, arreu d’Europa, Coca-cola etiqueta sempre en la llengua de les comunitats lingüístiques de dimensions semblants a la catalana i respecta els drets del consumidor, però en el cas català ‘fa una excepció única i sense precedents’. Per aquest motiu, es vol repetir la mateixa acció i augmentar-ne el volum i repercussió: enguany es reuniran 20.000 llaunes el 31 de maig en un mosaic a la plaça Catalunya.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any