Intel·lectuals espanyols propugnen una candidatura rupturista a Europa i defensen el 9-N

  • Fan una crida a 'una candidatura per la recuperació de la sobirania popular'

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
14.01.2014 - 12:21

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Una trentena d’intel·lectuals espanyols, entre representants de la cultura, el periodisme i l’activisme, han presentat el manifest ‘Moure fitxa: convertir la indignació en canvi polític‘ (pdf) en què defensen una candidatura unitària d’esquerres a les eleccions europees del maig. Propugnen una alternativa a la crisi social i política espanyola mitjançant una candidatura que recuperi ‘la sobirania popular’ com a resultat d’un procés participatiu obert a la ciutadania.

El segon punt del manifest defensa una candidatura que doni suport a la consulta sobre la independència de Catalunya del 9 de novembre de 2014, reivindicant una ‘democràcia real’ basada en la sobirania dels pobles i en el dret de decidir el futur lliurement i solidàriament’. Diuen: ‘Als demòcrates, la democràcia no ens fa por; estem encantats que escocesos i catalans puguin parlar i dir quin futur desitgen.’

Entre els signants, hi ha Juan Carlos Monedero, professor de ciència política de la Universitat Complutense de Madrid; l’actor Alberto San Juan; Jaime Pastor, professor de ciències polítiques de la UNED; l’escriptor i filòsof Santiago Alba Rico; l’advocat Jaume Asens; Albano-Dante Fachin, editor de la revista Cafè amb Llet; i Raimundo Viejo, professor de ciències polítiques de la UdG. 

Destaquen la importància de moviments com el del 15-M, però consideren que si bé ‘la mobilització popular, la desobediència civil i la confiança en les pròpies forces són imprescindibles’, cal ‘fer arribar a les institucions la veu i les demandes d’aquesta majoria social que ja no es reconeix en aquesta Unió Europea ni en un règim corrupte sense regeneració possible’. 

Demanen una candidatura que defensi salaris i pensions dignes i una fiscalitat progressiva, que persegueixi el frau fiscal, que treballi pel repartiment de totes les feines. Una candidatura en defensa del dret d’un habitatge digne que permeti d’aturar els desnonaments; que s’oposi a les privatitzacions de serveis públics i béns comuns; que defensi el dret de les dones a decidir sobre el seu cos. 

‘Necessitem una candidatura unitària i de ruptura, encapçalada per persones que expressin noves formes de relacionar-se amb la política i que signifiqui una amenaça real per al règim bipartidista del PP i el PSOE i per als qui han segrestat la nostra democràcia’, afirmen en el manifest, difós pel diari Público

Pablo Iglesias, cap de llista? 

Pablo Iglesias, professor de ciència política i presentador dels programes de televisió La Tuerka i Fort Apache, es perfila com a cap de llista d’aquesta candidatura. Fa uns quants dies que el seu nom circula i, tal com explica a ElDiario.es, li han demanat ‘que faci un pas endavant’. Diu que el farà amb una condició: ‘Que el fet que jo pugui encapçalar aquesta candidatura tingui un ampli suport popular i sigui una crida a la unitat.’ La candidatura, que quedaria al marge d’Izquierda Unida, es presentarà divendres al matí a Madrid.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any