Els partits espanyols, inquiets per la gran manifestació de Bilbao

  • El PP ja compara la situació del País Basc amb la de Catalunya · Sortu demana que la unitat es mantingui

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
13.01.2014 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’èxit de la manifestació unitària dels partits nacionalistes bascs dissabte a Bibao inquieta el PP i el PSOE, que han reaccionat atacant el PNB. El PP ja hi veu similituds amb el procés català: ‘El PNB comença a tenir la mateixa direcció que Eusko Alkartasuna i assumeix els plantejaments de Batasuna. Segurament acabarà com Mas a Catalunya’, va dir ahir el president del PP a Biscaia, Antón Damborenea. El PSE, per mitjà de la portaveu, Idoa Mendia, va demanar al cap del govern basc que aclarís si volia ‘trencar el consens d’aquests darrers anys o construir la convivència en el sentit que vol l’esquerra abertzale’.

Segons la portaveu socialista, la manifestació no fou en favor dels drets humans i la pau, sinó ‘per a demanar una amnistia que els presoners mateixos, el 28 de desembre, van negar com a possibilitat’. La diferència, per ella, era que abans-d’ahir hi havia el PNB, que hi havia anat ‘a fer la gara-gara a Sortu’.

Per la seva banda, Sortu demana que la unitat palesada a la manifestació es mantingui. ‘L’objectiu, des d’ara, és que no sigui flor d’un dia, sinó el començament de la feina en comú que necessita aquest poble’, va dir el portaveu de l’esquerra abertzale, Pernando Barrena. ‘No s’han adonat que la violència i la imposició són inútils quan topen amb la determinació i la voluntat popular’, va afegir.

Manifestació històrica

La marxa de dissabte a Bilbao fou una de les més multitudinàries que es recorden al País Basc. Segons la policia, hi van participar 130.000 manifestants, que havien estat convocats per PNB, Sortu, EA, Aralar, Alternatiba, amb l’adhesió de Geroa Bai i els sindicats ELA i LAB. Amb el lema ‘Drets humans. Acord. Pau’, va esdevenir una manifestació històrica, també pel caràcter unitari. Responia a la prohibició del jutge de l’Audiència Nacional espanyola Eloy Velasco de la manifestació que s’havia convocat en suport dels presoners bascs.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any