Riuada de manifestants en una exhibició de força del nacionalisme basc a Bilbao

  • Milers de persones en la manifestació contra l'ofensiva espanyola i en favor d'un canvi en la política penitenciària

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
11.01.2014 - 20:47

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Una gran marxa, una de les més multitudinàries que es recorden al País Basc, ha aplegat a Bilbao milers de manifestants en la mobilització unitària convocada per PNB, Sortu, EA, Aralar, Alternatiba, amb l’adhesió de Geroa Bai i els sindicats ELA i LAB. Segons la policia, hi han participat 130.000 manifestants. Amb el lema ‘Drets humans. Acord. Pau’, ha esdevingut una manifestació històrica, pel caràcter unitari, i responia a la prohibició del jutge de l’Audiència Nacional espanyola Eloy Velasco de la manifestació que s’havia convocat en suport dels presoners bascs.

Arran d’aquesta prohibició, la plataforma convocant de la primera manifestació, Tantaz tanta (Gota a gota), va desconvocar-la. I va ser just després quan el nacionalisme basc en bloc, i per primera volta, convocava la manifestació d’aquest dissabte.

De fet, és la primera vegada l’esquerra abertzale i PNB convoquen plegats una manifestació per a canviar la política penitenciària dels presoners bascs en el marc del procés de pau. 

Entre més, hi havia Andoni Ortuzar (PNB); el president de Sortu, Hasier Arraiz; els dirigents d’EA, Alternatiba i Aralar Pello Urizar, Asier Vega i Patxi Zabaleta; el diputat general de Guipúscoa, Martín Garitano, i el de Biscaia, José Luis Bilbao… I hi ha hagut la participació d’alguns polítics catalans, com Esther Capella, per part d’ERC, i David Fernàndez, de la CUP.

‘Davant la conculcació de drets humans i de mesures excepcionals negatives, tots els aquí reunits expressem la nostra voluntat d’enfortir el nou escenari obert i prendre mesures necessàries per a consolidar-lo, tal com fem avui’, van explicar en la conferència de premsa, en la qual van fer una crida a la ciutadania a participar en la manifestació i a ‘treballar de manera conjunta per a aconseguir els objectius del seu lema’. 

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any