Ús de cookies

Aquest web utilitza 'galetes' per millorar l'experiència de navegació. Si continueu navegant entenem que les accepteu. Més informació


Notícies

Divendres  03.01.2014  20:00

Tortell de Reis, segons la recepta de la Pastiseria Escribà

El tortell de massapà, unes postres típiques del dia de Reis · En recollim la recepta del llibre 'Escribà. L'art de convertir la pastisseria en il·lusió'

Men?ame
 

Christian Escribà, al llibre 'L'art de convertir la pastisseria en il·lusió' (RBA), explica que el seu pare, Antoni Escribà, va ser qui va introduir a Catalunya la corona de cartolina a l'interior del tortell, l'any 1957, després d'haver-la vista a França en un viatge. Per a molts barcelonins és tot un hàbit passar per la pastisseria Escribà a comprar el tortell de Reis. El tradicional és de massapà i el fan així:

Ingredients (per fer un tortell):

Per a la massa mare:

200 g de farina

60 g d'aigua

30 g de sucre

1 culleradeta de sal (4 g aprox.)

15 g de llevat de forner

32 g de mantega

1 ou

Per al massapà:

125 g de sucre

125 g d'ametlla en pols

2 ous

Per a l'acabat:

100 g de fruita confitada (cireres, meló i taronja)

50 g de sucre esponjat

1 ou

una 'sorpresa' i una fava seca

Elaboració:

Sobre una taula de treball, feu un volcà amb la farina. A dins, col·loqueu-hi 30 ml d'aigua, el sucre i la sal. Remeneu-ho amb cura fins que es dissolguin el sucre i la sal.

A part, en un recipient, dissoleu el llevat en la resta d'aigua i després afegiu-lo a l'interior del volcà. Barregeu bé tot el dedins.

Bateu la mantega fins que tingui textura de pomada i aboqueu-la dins el volcà, juntament amb l'ou batut. A continuació, pasteu-ho tot progressivament, incorporant-hi la farina del voltant a poc a poc, fins que sigui ben barrejat, de manera que quedi una massa uniforme. Deixeu-la reposar uns vint minuts.

Mentrestant, prepareu el massapà. Dins un bol, barregeu bé el sucre, l'ametlla en pols i els ous fins que aconseguiu també una massa homogènia. Traieu-la del recipient i doneu-li forma de cigarret. Incorporeu-hi la fava i la sorpresa.

Quan la massa del tortell hagi reposat, estireu-la amb un corró fins que tingui un gruix d'uns quatre o cinc mil·límetres. Farciu-la amb el massapà i emboliqueu-la. Deixeu-la reposar durant vint minuts més. Doneu-li la forma característica del tortell i pinteu-la amb l'ou batut. Decoreu el tortell amb les fruites confitades i el sucre esponjat.