Tres-centes dites sobre el procés d’independència

  • El lingüista Víctor Pàmies emprèn una iniciativa per resseguir el procés d’autodeterminació a través de les dites del refranyer

VilaWeb
Redacció
01.01.2014 - 13:29

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Uns polítics fan servir metàfores marineres; uns altres usen l’eufemisme per no dir les coses pel seu nom… Qui pensava que el refranyer no hi podia dir la seva en el procés d’autodeterminació? Víctor Pàmies, lingüista i paremiòleg, mirarà d’esmolar l’enginy per disseccionar i comentar l’actualitat política d’aquest 2014 mitjançant les dites del refranyer català.

Pàmies ho explica així: ‘Som en un moment crucial de la nostra història com a poble i, per no caure en els mateixos errors de sempre, el refranyer i les dites catalanes ens poden donar pautes i orientar sobre aquest procés iniciat amb valentia i contra vent i marea.’

‘Tres-centes dites que faran història‘ vol aportar el seu granet al procés de transició nacional amb l’anàlisi de l’actualitat política i social a través del comentari diari d’una dita catalana, des del 13 de gener fins al 9 de novembre de 2014, dia que serem convocats a les urnes per decidir cap a on volem anar i què volem ser.

Cada dia, al blog 300.dites.cat, apareixerà una dita i la seva glossa, que podreu trobar reproduïda posteriorment al Twitter i a la pàgina del Facebook.

Avui comencem l’any amb la primera dita: ‘Cap fred, cor calent, puny ferm i peus a terra‘. Vegeu-ne el contingut, per fer-vos una idea de com serà aquesta iniciativa:

«El procés d’alliberament nacional ha comptat amb un capità agradós de les dites marineres. Així hem sentit a parlar de singladures, de redreçar rumbs, de vents i tempestes en contra, de capitans i mariners. En podem ampliar a bastament l’inventari i l’imaginari.

En unes declaracions que ja tenen una mica de temps i que van inspirar alguns passatges del Polònia deia aquest capità:

‘Jo faig front a aquesta situació d’un país farcit de problemes amb aquell lema que figura en una roda de timó de vaixell que em va regalar un modelista naval de Premià de Mar un temps enrere, i que en la seva inscripció diu: “Cap fred, cor calent, puny ferm i peus a terra“. Faig front a aquesta singladura amb aquesta actitud.’

El refranyer, al respecte té una dita, referida a la salut i el cos humà que crec que n’és la inspiradora: ‘Cap calent, peus freds, ventre lleuger i cor net‘. Diu que són els millors ingredients per no haver de visitar el metge. Però hi hem de saber llegir, al darrera, el sentit metafòric de cadascun d’aquests consells.»

El lingüista Víctor Pàmies i Riudor, de Vallromanes, és autor d’altres iniciatives sobre refranys a la xarxa com ara el mapa de les dites dels pobles dels Països Catalans i altres iniciatives que podreu trobar recollides al seu portal de paremiologia catalana.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any