Marina Albiol: ‘Portarem la veu valenciana a Europa’

  • Entrevista amb la diputada a les Corts, elegida per ser la representant d'EUPV a llista europea d'IU

VilaWeb
Roger Cassany
26.12.2013 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Tan sols té trenta-un any, però ja ha esdevingut una de les diputades més populars de les Corts Valencianes. Aquest cap de setmana fou elegida pel seu partit, Esquerra Unida del País Valencià, per ser la representant de la federació valenciana d’Izquierda Unida a les eleccions europees del maig. I diverses fonts apunten que podria figurar en una posició de sortida per esdevenir eurodiputada a partir de la primavera. En aquesta entrevista, Marina Albiol es mostra prudent i modesta. Recorda que encara no s’han decidit les posicions de la llista però admet que se sent preparada per anar a treballar des del parlament europeu i per ‘portar la veu valenciana a Europa’. ‘La nostra tasca haurà de ser la de denunciar a Europa el “fracking”, el cas Castor, el tancament de Canal 9, la corrupció i tota una sèrie d’escàndols que vivim al País Valencià i que cal que tothom conega’, diu. De moment, diu que no ha vist el discurs del rei i que espera que sigui l’últim.

Sou la cap de llista del País Valencià i tot apunta que tindreu una posició a la llista d’Izquierda Unida que us pot portar a Brussel·les. A quina posició anireu?
—És molt aviat encara, som al principi del procés. Serà la direcció dIzquierda Unida la que acabarà definint les posicions a la llista. I cal tenir en compte que dins dIzquierda Unida hi ha moltes federacions i molta pluralitat. Però al País Valencià el meu nom és el primer dEsquerra Unida i és evident que ens agradaria tenir un lloc deixida per a poder portar a Brussel·les la nostra visió i la nostra lluita.

De fet, la veu valenciana al parlament europeu shi ha fet sentir més aviat poc…
—Bé, nosaltres vam tenir-hi una diputada uns quants mesos, al final duna legislatura, fa anys, arran duna dimissió. Però efectivament no hi ha cap veu valenciana a Europa que defense els interessos del País Valencià ni de la classe treballadora del País Valencià. En el cas hipotètic que eixís, jo seria una eurodiputada que no només representaria el País Valencià, sinó totes les federacions. Però clarament un dels objectius de la meva candidatura és precisament portar la veu valenciana a Europa i traslladar la lluita pel procés constituent que demanem a lestat espanyol també a les institucions europees. La lluita també sha de fer a Europa perquè els problemes que tenim, pobresa, desocupació, etc., vénen també en part de les polítiques neoliberals que es cuinen a Europa.

Servirà també per explicar el País Valencià a Europa?
—Sí, és clar. Efectivament, la nostra tasca haurà de ser la de denunciar a Europa el fracking, el cas Castor, el tancament de Canal 9, la corrupció i tota una sèrie d’escàndols que vivim al País Valencià i que cal que tothom conega. Cal explicar tot això a Europa i fer-hi front, també, des dallà.

Quines seran les prioritats?
—Com deia, és molt aviat encara. Però en general es tracta de defensar els drets de la classe treballadora i de combatre les polítiques neoliberals des d’una òptica europea. I, en segon lloc, d’explicar el País Valencià i tot el que hi passa.

Vau seguir el discurs del rei Juan Carlos per televisió?
—No, no el vaig mirar. Primer perquè no a casa no lhem mirat mai. I segon, com a protesta. No som súbdits de ningú i menys encara dun monarca que ens vol donar lliçons a través de la televisió. Ell, que viu com un rei, que mai no serà desnonat, que no sap què és la desocupació, que mai no patirà lemigració dels seus fills desocupats forçats a marxar a buscar feina, ell que és algú que no pateix, no ens ha dexplicar i densenyar res. Espere que siga lúltim discurs del rei. 

Seria un desig per al 2014?
—Sí, tant de bo plegara. Però també espere que sacabe la pobresa. O que no hi haja més explotació de la classe treballadora. Tal com estem, de desitjos, nhi ha uns quants…

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any