La reforma constitucional que ‘insinua’ el rei hauria d’encarar la supressió de la monarquia, segons Iniciativa

  • Josep Vendrell retreu al monarca no haver esmentat 'l'exercici del dret de decidir que reclama Catalunya'

VilaWeb
ACN
25.12.2013 - 14:01

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El secretari general d’ICV, Josep Vendrell, ha dit que el discurs del nadalenc del Rei estava “ple d’eufemismes” i li ha recriminat que no digues “les coses pel seu nom”. Ha lamentat que no esmentés el “conflicte real” entre Catalunya i Espanya, que és “la demanda de l’exercici del dret a decidir” i ha afegit que la reforma Constitucional que “insinuava” hauria de comportar “la supressió de la mateixa monarquia”. També ha destacat que el monarca no va parlar de “pobresa”, “desnonaments” o “estafes bancàries”, que són “els principals problemes” de l’Estat. I finalment ha subratllat que tampoc va parlar de “corrupció”, un dels problemes “més greus” que afecta “el partit que governa l’Estat”.

Així, Vendrell ha lamentat que el Rei no esmentés “com a tal ni el conflicte real que hi ha entre Catalunya i Espanya que és la demanda de l’exercici del dret a decidir”. “A part del diàleg” tampoc esmenta la necessitat del respecte per la voluntat democràtica que té en aquest cas la ciutadania de Catalunya”, ha verbalitzat el secretari general ecosocialista.

A parer de Vendrell, quan el monarca parla d'”actualització” de les normes de convivència “després de 35 anys de constitució” caldria incorporar “el dret a decidir, el reconeixement de la plurinacionalitat de l’Estat, el blindatge dels drets socials i la supressió de la mateixa monarquia, com una institució anacrònica impròpia del segle XXI”.

El secretari general d’ICV també ha indicat que el Rei no va usar ni la paraula “desigualtat” ni “pobresa”, ni “desnonaments” o “estafes bancàries”, “els principal problema que tenim en aquest país”. “Hauria estat bé que es referís a les coses pel seu nom”, ha tornat a dir Vendrell que ha fet la mateixa valoració pel que fa a la corrupció.

“I és que el Rei va parlar de comportaments poc exemplars, sense esmentar la paraula corrupció, quan un dels problemes més greus és la corrupció que afecta al partit que governa l’Estat, al principal partit de l’oposició i que també afecta a la Casa Real”, ha dit Vendrell que ha indicat que el compromís exemplar “és precisament que es contribueixi a no amagar sinó a esclarir fins el fons els casos de corrupció que afecten també a la Casa Real.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any