Juan Carlos evita la paraula ‘corrupció’ en el seu discurs de Nadal

  • Una vaga dels treballadors de TV3 ha fet que no fos emesa per la televisió catalana · 8TV tampoc no l'ha emès i IB3 sí que ho ha fet

VilaWeb
Redacció
24.12.2013 - 21:18

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

En un discurs llegit amb evidents dificultats pel seu deteriorament físic Juan Carlos ha evitat usar l’expressió ‘corrupció’. L’any que la institució monàrquica ha quedat més esquitxada per la corrupció Juan Carlos s’ha limitat a usar expressions com ‘exemplaritat’, afirmant que entèn que li siguin exigides. En el to habitual del missatge el monarca espanyol ha evitat pronunciar-se sobre els temes polítics candents. No ha dit res sobre la proposta independentista catalana tot i que alguns mitjans de Madrid interpreten una frase sobre la possibilitat de canviar com si donés suport a un possible canvi constitucional.

Per primer vegada el missatge no ha estat emès per TV3. La raó ha estat una convocatòria de vaga que ha fet canviar la programació en directe per vídeos d’arxiu. IB3 sí que ha emès el discurs, que no ha estat emès tampoc per 8TV. La televisió del Grup Godó ha començat el seu informatiu just quan Juan Carlos començava el discurs parlant de l’onada de fred que s’acosta. 

The Guardian destaca la vaga catalana

Precisament la decisió dels treballadors de Televisió de Catalunya de fer vaga aquest vespre durant l’emissió del missatge de Juan Carlos ha tingut ressò en el diari britànic The Guardian, a través d’un teletip de l’agència Reuters. ‘El tradicional missatge de nadal del rei espanyol no s’emetrà a la televisió pública catalana aquest dimarts per primera vegada des de la restauració de la monarquia, destacant el creixent fervor separatista en la rica regió del nord-est’, comença dient l’article.

El comitè d’empresa ha convocat una aturada parcial, entre les 20.50 i les 21.30, com a protesta contra l’externalització de la gestió de la publicitat, coincidint amb el missatge de Juan Carlos. També ha convocat una altra jornada d’aturades parcials per al dia 31 de desembre, ‘que poden afectar totes les franges del dia, a l’espera que siguin concretades’, segons que ha dit el comitè de la televisió pública catalana.

En l’article publicat avui al The Guardian es fa referència al contingut del que podria dir Juan Carlos en el discurs: ‘Si bé és poc probable que el rei Juan Carlos parli del polèmic tema de la independència de Catalunya directament en el seu discurs, és probable que faci una crida als espanyols per a unificar el país maldant per sortir d’una crisi econòmica de cinc anys que ha deixat a un de cada quatre treballadors sense feina.’

Dit això, recorda que Artur Mas ha anunciat un referèndum sobre la independència per al 9 de novembre vinent, però que Rajoy s’hi oposa perquè diu que és inconstitucional. I afegeix que en cas que l’estat espanyol bloqués la consulta es podrien avançar eleccions, en les quals ERC és qui té més números de vèncer, segons els sondatges. 

‘Catalunya ha tingut des de fa temps un fort moviment nacionalista, que principalment ha pressionat per tenir més autonomia. Però aquests últims anys un moviment independentista més radical ha arrelat i les enquestes indiquen que aproximadament la meitat de catalans votaria per la plena independència si hi hagués un referèndum’, explica l’article.

I exposa les retallades del govern espanyol i ‘la percepció d’un tracte fiscal injust i les constants pugnes amb Madrid sobre l’autogovern’ com a detonants d’aquest fenomen. 

Finalment, recorda que en el context de retallades a l’estat espanyol s’ha acabat tancant RTVV, però ‘la televisió pública catalana ha sobreviscut’.

Dues jornades d’aturades a TVC

Les dues jornades d’aturades parcials es van anunciar la setmana passada com a gest de protesta per denunciar l’externalització de la gestió de la publicitat; la proposta de contracte programa, que preveu un ‘ampli ventall de possibles externalitzacions’; ‘la insuficient’ aportació pública per al 2014 per complir la funció de servei públic, i la rebaixa salarial que s’ha proposat en la negociació del nou conveni col·lectiu.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any