Mas-Colell descarta que el govern espanyol castigui els catalans arran de la data i la pregunta de la consulta

  • Demana al PSC que deixi de posar traves als pressupostos

VilaWeb
ACN
15.12.2013 - 13:23

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El conseller d’Economia i Coneixement, Andreu Mas-Colell, està convençut que el govern espanyol no “castigarà” económicament Catalunya després d’haver-se anunciat la pregunta i la data de la consulta sobiranista, ja que això entraria en contradicció amb la política del PP, que defensa l'”espanyolitat dels catalans”. En una entrevista al canal 3/24, Mas-Colell també ha assegurat que el fet d’haver conegut la data i la pregunta permet fer “la gestió més clara” tot i que “estava completamente convençut que el pressupost l’aprovaríem”. El conseller també ha demanat al PSC que no posi pals a les rodes a l’hora d’aprovar els pressuposts. Mas-Colell assegura que l’actitud del govern espanyol a partir d’ara, pel que fa a la gestió econòmica, “no variarà gaire”, ja que l’executiu de Rajoy, segons ell, és conscient que qualsevol moviment que discriminés per raons polítiques els catalans “estaria en contradicció amb el seu propi discurs de l’espanyolitat dels catalans”. Per això el conseller està convençut que el govern espanyol “no practicarà una política de castigar els catalans económicament”.

El conseller s’ha referit als pressupostos del 2014 i ha assegurat que el fet d’haver-se conegut la data i la pregunta permet fer una “gestió més clara” els pròxims mesos, tot i que ha assegurat que estava completamente convençut que el pressupost s’aprovarà.

En aquesta línia, ha demanat al PSC, Pere Navarro, que deixi de posar pals a les rodes dels pressuposts perquè, ha assegurat, si el PSC estigués al Govern aprovaria uns pressupostos similars.

Mas Colell també s’ha referit a la possibilitat que Catalunya es pugui tornar a finançar als mercats internacionals. Creu que “tot fa pensar que no és immediat” ja que, ha recordat, els mercats “quan miren algú que demana préstecs miren quines fonts té.” En el cas català ha dit que “no controlem les bases fiscals”, i mentre les controli l’estat “necessitem l’aval de l’estat”.

D’altra banda, el conseller s’ha referit al proper Consell de Política Fiscal i Financera i ha apuntat la possibilitat que el govern espanyol acabi creant un impost general als dipòsits bancaris per cedir-lo parcialmente a les autonomies. En aquest sentit, ha reiterat que l’import recaptar per aquest impost es destinarà a compensar la minva d’ingressos dels treballadors públics.

Sobre el futur model de finançament que hi ha previst començar a negociar pel conjunt de les autonomies Mas Colell ha afirmat que Catalunya no liderarà aquesta negociación però que “no ens inhibirme en absolut”.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any