The Economist parla d’Inquisició espanyola’ per la reacció a l’acord sobre la consulta d’independència

  • El setmanari britànic avisa Espanya que 'prohibir el referèndum no fa res per resoldre' la situació a Catalunya

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
13.12.2013 - 18:25

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

‘Prohibir el referèndum no fa res per resoldre la creixent pressió dels catalans per canviar la seva relació amb Espanya’, diu The Economist aquest divendres. Per al setmanari britànic, no hi ha res com la paraula ‘no’ pronunciada des de Madrid per ‘inflamar les passions separatistes’. Així, afirma que Rajoy no té cap pla per solucionar el problema mentre apunta a que la proposta socialista de reforma de la constitució ‘requerirà el suport del PP’. El rotatiu britànic lamenta que, ‘pel que sembla’, les solucions hauran d’esperar fins després de les eleccions generals del 2015 i augura que mentrestant les fractures en la societat catalana i entre els catalans i la resta d’espanyols ‘creixeran’.

En un article titulat ‘Un referèndum sobre la independència?’ (‘Inquisició espanyola’ a la portada digital), el setmanari explica que el president de la Generalitat ha llençat ‘el major desafiament per a l’estructura interna d’Espanya en la història recent’ però destaca que el govern espanyol ‘pot i bloquejarà’ el referèndum. En aquesta situació, diu ‘The Economist’, es pot preveure que Artur Mas declari que les pròximes eleccions catalanes tindran un caràcter plebiscitari, ‘tot i que les eleccions podrien no celebrar-se celebrar fins el 2016’. En aquest context, afirma que ‘és impossible predir el que succeiria després’. Així, sentencia que ‘el tema més espinós d’Espanya no es resoldrà durant anys’.

El rotatiu també es fixa en la proposta federal del socialistes espanyols tot i que assegura que ‘està mal vista per Rajoy’. A més, també analitza alguns sectors de CIU, on diu que ‘hi ha un sector que s’oposa a la independència total’. ‘The Economist’ explica que, amb la coalició dividida, Mas ‘depèn cada vegada més d’Esquerra Republicana, que actualment apuntala el govern i l’hauria obligat a convocar eleccions si Mas no hagués complert la seva promesa de convocar el referèndum sobre la independència per a l’any vinent’. En aquest sentit, destaca que les enquestes donen com a favorita a ERC de cara als propers comicis. ‘La qüestió de la independència ha fracturat el panorama polític català, conduint els votants cap als partits més definits com a pro o antiindependència’, apunta.

Finalment, ‘The Economist’ explica que en el període de pocs anys el suport a la independència s’ha disparat fins al 56%, segons les enquestes. Així i tot, també afirma que existeix ‘un nombre important d’indecisos’. En aquest sentit, cita al periodista de La Vanguardia Enric Juliana, qui diu que ‘molts catalans fluctuen diàriament, despertant separatistes i anant a dormir federalistes’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any