ERC i CUP, inquiets per la manca de concrecció de CiU i ICV

  • Expliquen que fins que no hi hagi propostes concretes sobre la taula no s'hi podran pronunciar i insisteixen en l'expressió 'estat independent'

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
10.12.2013 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Els interessos partidistes encallen un possible acord sobre la pregunta que s’ha de fer en la consulta sobre la independència. El compromís dels partits del parlament és de concretar la pregunta abans d’acabar el desembre, però ERC i CUP –que propugnen una pregunta directa sobre la independència– esperen que CiU i ICV concretin alguna fórmula, més enllà de declaracions d’intencions. Tots dos partits independentistes denuncien que encara no hi hagi propostes concretes d’aquells que cerquen alternatives a la pregunta que ha proposat l’ANC: ‘Voleu que Catalunya sigui un estat independent?’

En declaracions a VilaWeb, Quim Arrufat, diputat de la CUP, expressa sorpresa perquè es faci un debat d’interessos de partit en una qüestió que precisament ha de sortir de la lògica partidista. En un referèndum, diu Arrufat, té la paraula el poble i no els partits, i el poble ha expressat cada vegada amb més claredat que volia pronunciar-se sobre la independència i no pas sobre cap altra opció. En qualsevol cas, Arrufat diu que, fins a l’últim minut abans de la convocatòria, la CUP pressionarà perquè es pregunti sobre un estat independent per a Catalunya (vídeo). No tanquen la porta a una opció alternativa si no deixa possibilitats d’una interpretació interessada del resultat.

El vice-secretari general d’Acció Política d’ERC, Cesc Iglésies, explica a VilaWeb que sorprèn que CiU i ICV no hagin concretat res. ERC s’exclama que a hores d’ara encara no els hagin tramès cap enunciat de pregunta per a poder valorar. I demanen a CiU i ICV que, si volen una pregunta ‘inclusiva’, sotmetin les seves propostes al debat públic per a saber l’opinió de les entitats i la ciutadania. A més, Iglésies defensa que la pregunta més inclusiva és la que demana per l’estat independent, perquè és la que ha formulat la societat civil i el Consell Assessor per a la Transició Nacional, i també la que es farà a Escòcia.

El parlament no votarà la pregunta

La pregunta no serà votada al parlament fins que no arribi el moment de la convocatòria formal. Per tant, la força dels diputats d’ERC i CUP no serveix per a forçar la seva opció preferent. Una altra cosa és que ERC, si no hi ha una pregunta clara sobre la independència, deixi de donar suport parlamentari al govern de CiU. De fet, els republicans ja van avisar que la manca d’acord sobre data i pregunta faria perillar el suport al pressupost.

Que Mas convoqui immediatament els partits

Anna Simó, portaveu d’Esquerra Republicana, va demanar ahir al president Artur Mas que convoqués immediatament els partits per a fixar la data i la pregunta de la consulta. Simó va advertir, a més, que una ‘mala pregunta’ abocaria el procés ‘a un cul-de-sac’ i va instar la ciutadania que fos conscient del paper tan important que tenia perquè la consulta anés endavant.

‘No abonarem un frau a la ciutadania.’ Anna Simó va parlar amb aquesta rotunditat per demanar d’accelerar les converses i acordar com més aviat millor un data definitiva de la consulta. En aquest sentit, va demanar a la ciutadania que ajudés a ‘continuar pressionant per la data del 2014 i per una pregunta clara i honesta’, perquè els ciutadans són la ‘garantia’ que el procés ‘arribi a bon port’.

Incloure ‘tots els qui volen trencar amb l’statu quo constitucional’

La coordinadora nacional d’ICV, Dolors Camats, coincideix amb l’opinió del president d’ERC, Oriol Junqueras, sobre les conseqüències d’una mala pregunta per a la consulta. ‘Hipotecaria el procés’, va declarar ahir en una conferència de premsa. Camats, però, divergeix sobre quina hauria de ser-ne la formulació. Segons Junqueras s’hauria de preguntar directament per la independència i, en canvi, Camats opina que la pregunta hauria d’incloure tothom qui volgués trencar amb l’statu quo constitucional. ‘Una bona pregunta és la que ens posa d’acord a tots, que garanteix que continuem junts, que aquest és el procés de tothom i és la que tomba el “no vull” del senyor Rajoy’, va dir.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any