La pregunta de la consulta desencadena la tensió entre ERC i Unió

  • Duran passa a l'atac contra Junqueras i l'acusa de 'trencar l'esperit del parlament'

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
03.11.2013 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

A mesura que s’apropa el moment d’anunciar la data i la pregunta de la consulta a Catalunya de l’any vinent, la tensió entre els partits augmenta: ahir el president d’Unió, Josep Antoni Duran i Lleida, i el primer secretari del PSC, Pere Navarro, van replicar Oriol Junqueras, que havia dit el dia abans que no acceptaria una pregunta que no fos clara i directa i que es referís a la independència. Duran i Navarro li van dir que en tot cas s’hauria de consensuar l’enunciat al parlament i, a més, el dirigent d’Unió el va acusar de ‘trencar la unitat del parlament’.

Oriol Junqueras avisava divendres que es quedarien sols aquells ‘vells i nous establishments que volen imposar preguntes arbre, gens clares i poc explícites’ en la consulta. Duran va dir a Twitter que la pregunta de la consulta havia de ser ‘fruit d’acord entre CDC, ERC, Unió i ICV. No el que vulgui ERC’. I va acusar Junqueras de trencar l’esperit unitari del parlament i a ERC de fer el mateix dues vegades al congrés espanyol.

Duran es va expressar així a Twitter:

Duran va reaccionar d’aquesta manera a les declaracions d’ahir de Junqueras, que deia que la pregunta hauria de ser clara i directa sobre la independència, i criticava aquells que proposen fórmules poc clares. ‘Junqueras diu que he plantejat que es faci més d’una pregunta a la consulta. És fals!’, va replicar a Twitter Duran. ‘Dic que el que s’hagi de preguntar sigui fruit d’acord entre CDC, ERC, Unió i ICV. No el que vulgui ERC’, va afegir

Heus ací el altres piulets de Duran:

Navarro opina que la ‘tercera via’ guanya adeptes

Per la seva banda, Navarro, va dir que les ‘terceres vies’ –com les que defensa el PSC– són cada cop més ‘àmplies’ i apleguen més ‘persones i sectors’. I va remarcar que calia continuar la via del diàleg i que es veia que Junqueras no es posava d’acord amb els seus socis de govern sobre la consulta i el procés. El líder del PSC subratlla que la pregunta ha de sorgir de l’acord i ha afirmat que no existeix ‘cap crisi’ entre el PSOE i el PSC. ‘Allò que va passar al congrés va ser una discrepància puntual però no trencarem’, va acabar dient.

Junqueras desarma ‘els moderats’

Junqueras va deixar clar el dia abans que ERC ‘no es quedarà sola defensant una pregunta clara amb resposta explícitia’. També ha explicat qui empeny conjuntament en la seva direcció i sentencia que qui es quedarà sol seran ‘alguns vells i nous establishments’.

A banda d’aquests piulets, Junqueras va participar dijous al vespre en el debat de Televisió espanyola i va defensar el dret d’autodeterminació de Catalunya i va explicar les raons que porten a la majoria dels catalans a voler la independència. Podeu veure l’entrevista a continuació (els quaranta primers minuts):


Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any