Navarro defensa que el PSC no donés suport al dret de decidir al congrés

  • Els diputats catalans al congrés es van abstenir en una moció d'UPyD

VilaWeb
VilaWeb
ACN
30.10.2013 - 11:34

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El primer secretari del PSC, Pere Navarro, ha volgut justificar que el PSC trenqués la disciplina de vot al congrés espanyol; i també el fet que els diputats socialistes catalans no votessin a favor del dret de decidir i s’abstinguessin en la moció d’UpyD contra el dret de decidir. ‘No podem caure en paranys de partits que busquen rèdit polític en la confrontació de la societat en comptes d’apostar pel diàleg’, ha dit a Twitter. PP i PSOE van donar suport a la moció d’UPyD i els diputats del PSC es van abstenir.

Tot i aquest segon trencament de la disciplina de vot, el primer secretari del PSC ha volgut deixar clar que els socialistes catalans segueixen compromesos amb el projecte del PSOE ‘per reformar la constitució i fer una Espanya federal’.

La moció d’UPyD

La moció d’UPyD pacatada amb el PP proclamava que ‘sota cap concepte una part de la ciutadania no pot decidir sobre l’organització territorial de l’estat’ ni té el dret de ‘privar a tots o part dels ciutadans residents al seu territori dels drets i llibertats que la constitució espanyola reconeix i garanteix a tots i cadascun dels espanyols’.

L’aprovació fou el punt final d’una jornada de negociacions entre UPyD, PP i també el grup socialista. Les dues formacions majoritàries havien presentat esmenes d’addició, fet que implicava que acceptaven la base del text d’UPyD que establia clarament que cap territori no podia exercir el dret de decidir. Finalment, la formació de Rosa Díez només ha obert la porta a les aportacions del PP. Així i tot, el PSOE hi ha votat a favor.

En canvi, i després de discutir-hi tota la tarda, els diputats del PSC es van desmarcar del vot del PSOE i es van abstenir. Ja van trencar la disciplina de vot per primera vegada el mes de febrer quan van votar a favor del dret a decidir. En aquella ocasió, la decisió va implicar un enfrontament molt dur amb el grup socialista i sancions econòmiques per als diputats que no van seguir la doctrina del PSOE.

El text que aprovat afegeix que ‘cap autoritat ni poder públic no té el dret de privar a tots o una part dels ciutadans residents al seu territori dels drets i llibertats que la constitució espanyola reconeix i garanteix a tots i cadascun dels espanyols’.

El tercer punt de la moció proclama que ‘en un estat social i democràtic i de dret, ningú no està per sobre de la llei i no es pot permetre de trossejar el cos de la ciutadania ni definir el subjecte de la sobirania nacional que no és sinó el poble espanyol, únic que pot exercir, per les vies legalment establertes, el dret de decidir sobre la unitat de la nació i dels drets del conjunt dels ciutadans’. En aquest context, recorda que la constitució és ‘el marc de convivència entre els espanyols i reconeix la importància de la singularitat jurídica i la lleialtat institucional que els poders públics tenim l’obligació de preservar’.

Finalment, destaca dos articles de la constitució espanyola: l’1.1 que diu que ‘Espanya es constitueix en un estat social i democràtic de dret que propugna com a valors superiors del seu ordenament jurídic la llibertat, la justícia, la igualtat i el pluralisme polític’, i l’1.2., que diu que la sobirania nacional ‘resideix en el poble espanyol del qual emanen els poders de l’estat’.

La portaveu d’UPyD, Rosa Díez, ha afirmat que el ‘dret de decidir’ és que ‘uns quants decideixin per tots els espanyols’ i ha assegurat que defensar la ‘unitat de la nació espanyola és defensar la integritat dels drets de tots els espanyols’, perquè ‘ningú en nom de res no la pot parcel·lar’. Segons Díez, ‘els territoris no tenen drets, sinó que els tenen els ciutadans i el congrés és on resideix la sobirania nacional i on cal afirmar la voluntat del país’.

El PSOE retreu el paper del PSC

El portaveu del PSOE al debat, José Ignacio Sánchez Amor, ha lamentat que UPyD no hagi acceptat la seva proposta d’addició, que defensava de reformar la constitució com a eina per frenar el sobiranisme a Catalunya, i ha criticat que UPyD i PP vulguin defensar la constitució ‘des de posicions dogmàtiques’. En tot cas, i després d’una tarda de discussions internes dins el grup socialista, ha volgut llançar un missatge als seus ‘companys socialistes’: ‘No convertim l’anomenat problema d’Espanya en una coartada per a defugir els problemes concrets dels espanyols.’

El PP diu que a Catalunya ‘s’hi ha instal·lat el pensament únic’

La portaveu del PP, Maria Ángeles Esteller, ha donat suport a la moció i ha criticat el discurs sobiranista, que fa servir ‘arguments insostenibles’. Segons Esteller, a Catalunya s’ha ‘instal·lat el pensament únic’ i ‘si no penses o no comparteixes allò que ells diuen no ets un bon català, i si no ets independentista ets anticatalà’. La portaveu del PP ha afirmat que les formacions sobiranistes ‘desafien l’estat de dret’ i l’utilitzen com a instrument per a les seves finalitats.

El portaveu d’ERC, Alfred Bosch, ha assegurat que UPyD era un partit ‘nacionalista radical espanyol’ i ha recordat que el dret de decidir és un dret ‘reconegut a la carta de les Nacions Unides’ per a ‘tots els pobles i nacions del Món’. A més, ha advertit Díez que és el poble de Catalunya, i no pas la classe política, que impulsa el procés sobiranista.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any