PP, UPyD i Ciutadans, a la concentració a Madrid contra la sentència d’Estrasburg sobre la doctrina Parot

  • Era convocada per l'Associació de Víctimes del Terrorisme i hi han assistit molts dirigents populars

VilaWeb
Redacció
27.10.2013 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Poc després de fer-se pública la sentència del Tribunal Europeu de Drets Humans d’Estrasburg que condemna Espanya per l’aplicació de la doctrina Parot a la presonera d’ETA Inés del Río, l’Associació de Víctimes del Terrorisme (AVT) va convocar una concentració de protesta contra la decisió dels magistrats europeus. Amb el lema ‘Justícia per a un final amb vencedors i vençuts’, a la concentració de la plaça de Colón de Madrid que s’ha fet avui a la una amb milers d’assistents, s’hi han sumat UPyD, Ciutadans i especialment el PP, amb una delegació presidida per Esteban González Pons en representació de la direcció del partit.

També hi havien confirmat l’assistència la presidenta del PP madrileny, Esperanza Aguirre (que ha qualificat la sentència d’infame); el president de la Comunitat de Madrid, Ignacio González; la batllessa de la ciutat, Ana Botella; el responsable de política territorial, Javier Arenas; el portaveu del partit al parlament europeu, Jaime Mayor Oreja, i l’eurodiputat Carlos Iturgaiz. Per la seva banda, el ministre d’Interior, Jorge Fernández Díaz, va afirmar que si no formés part de l’executiu de Rajoy, s’hauria plantejat d’anar-hi.

De fet, en un comunicat d’aquesta setmana el partit ja deixava clara la seva intenció d’assistir-hi: ‘El Partit Popular, com sempre, ha estat, és i serà al costat de les víctimes del terrorisme. També el dia 27 d’octubre acompanyarà les víctimes en la manifestació convocada a la plaça de Colón de Madrid per a reivindicar la memòria i la dignitat de les víctimes respecte a la sentència del Tribunal de Drets Humans d’Estrasburg.’

Tot i la important presència de dirigents del PP, hi ha hagut crits i crítiques de molts assistents contra el govern espanyol i el seu president, Mariano Rajoy, qualificat de ‘traïdor’. I és que en la concentració, seguida per milers de persones, la presidenta de l’AVT, Ángeles Pedraza, ha insistit en el seu torn de paraula que no hi hagi procés de diàleg amb ETA perquè les víctimes tenen ‘dret de guanyar i proclamar-se vencedores’, com expressava el lema de la concentració. Ha tancat el discurs amb un missatge adreçat als membres d’ETA que sortiran de la presó arran de la sentència d’Estrasburg: ‘Treballarem perquè torneu a la presó.’

Crítiques des del País Basc

Els partits bascos han expressat crítiques a la manifestació i, sobretot, al suport que hi ha donat el PP. Des de Sortu s’ha afirmat que la convocatòria de l’acte provenia ‘dels més baixos instints’ i només buscava ‘sembrar odi, venjança, revenja i anul·lació dels drets bàsics’. No obstant això, l’esquerra abertzale considera que la protesta no era representativa de la societat espanyola. 

Per la seva banda, el PNB creu que la manifestació era la ‘conseqüència lògica’ d’una estratègia equivocada que ha consistit a atorgar una ‘caracterització política’ al col·lectiu de les víctimes, que, segons la formació, han entès que podrien participar directament en els dissenys polítics, inclosa la política penitenciària.


Més notícies:

Simbologia franquista en la concentració de l’AVT contra la sentència d’Estrasburg

Rajoy troba ‘injusta i equivocada’ la sentència d’Estrasburg contra la doctrina Parot

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any