L’Oficina Espanyola de Patents nega que sigui possible patentar una bandera o un símbol com l’estelada o la senyera

  • El grup Isern, especialista en patents, assegura que el disseny registrat serà anul·lat quan algú ho denunciï

VilaWeb
ACN
16.10.2013 - 17:51

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’Oficina Espanyola de Patents i Marques (OEPM) descarta que l’estelada sigui susceptible de ser registrada o patentada en tractar-se d’una bandera i un símbol de domini públic. Aquesta ha estat l’explicació que ha donat l’OEPM a l’ACN al voltant de la informació publicada aquest dimecres a ‘La Razón’ i recollida posteriorment a l’ACN en una entrevista amb José Manuel Blázquez, la persona que afirma haver patentat l’estelada. De fet, el que realment ha registrat és el disseny de l’estelada, com es pot comprovar a la web de l’OEPM. Un registre “fraudulent” que acabarà sent rebutjat quan algú ho denunciï, segons assegura el grup J.Isern Patentes y Marcas, empresa catalana líder en el sector.

No és inhabitual que hi hagi gent que intenti aprofitar-se de dissenys i invents d’algú altre o d’alguns que siguin de domini públic. Pepe Isern, soci del grup J.Isern Patentes y Marcas, ha garantit a l’ACN que José Manuel Blázquez no rebrà ni un sol euro pel seu intent de registrar el disseny de l’estelada i també el de la senyera i que el seu ús “fraudulent” de l’Oficina de Patents i Marques acabarà sent anul·lat per la justícia. “La validesa d’aquests dissenys s’haurà de demostrar en el seu moment quan un tercer posi una demanda per saber si són realment nous, singulars i originals, que és el que marca la llei”, ha indicat. Una situació que portarà a “l’anul·lació” del registre.

Isern ha explicat que, a la pràctica, el registre de Blázquez no implicarà res. “La gent del carrer, els ajuntaments i les entitats podran continuar fent servir l’estelada sense problemes”, ha afirmat. Fins i tot ha recomanat als venedors d’estelades que no paguin res, tot i que se’ls presenti un document oficial amb un número de referència de l’OEPM. El funcionament de les oficines de patents fa que sovint es detectin casos similars a aquest: “són tràmits en els que no hi ha oposició durant el tràmit, sinó després de la seva concessió. A l’hora de la veritat, quan aquest senyor vulgui fer valdre el seu registre se n’adonarà que un tribunal anul·larà el seu disseny”.

El que queda clar és que José Manuel Blázquez no ha patentat l’estelada ni la senyera, una situació “impossible” segons ha explicat a l’ACN representants de l’Oficina Espanyola de Patents i Marques. De fet, tant en el cas de les patents com del registre de dissenys s’exigeix que siguin nous i originals, un fet que queda invalidat en el cas de les banderes en qüestió.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any