Mobilització a Salt per impedir el desallotjament d’un bloc ocupat per la PAH

  • El bloc és propietat del banc dolent, que va demanar al jutge que fes fora les 43 persones desnonades que hi viuen des del març

VilaWeb
Redacció
15.10.2013 - 16:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH) es prepara per fer front al desallotjament previst per a demà d’un bloc ocupat a Salt. Fa setmanes que es mobilitzen a nivell civil, judicial i institucional per mirar d’evitar que facin fora les 43 persones que hi viuen des del març. Mentre encara esperen que el jutge acabi aturant el desallotjament, centenars de simpatitzants van arribant al bloc per donar suport a la plataforma. Avui a les sis de la tarda començarà un concert solidari amb Feliu Ventura, Gossos, Amparo Sánchez i Lágrimas de sangre. 

Avui, l’acció i les protestes es fan ben visibles a la xarxa amb l’etiqueta #SayonaraSareb. La PAH anima tothom a passar la nit a bloc i participar durant el dia de demà en una jornada de lluita per impedir el desallotjament. 

La PAH ha reallotjat més de 700 persones desnonades, i ara es troba amb el primer desallotjament d’un bloc ocupat. L’ordre la va donar l’Audiència de Girona arran de la petició del banc dolent, la Societat de Gestió d’Actius de la Reestructuració Bancària (SAREB), que n’és el propietari. 

L’edifici portava tres anys buit, i des del març formava part de l’anomenada Obra social de la PAH, que és el programa d’ocupació d’edificis en mans del banc dolent per allotjar-hi persones desnonades. Des que el van ocupar, hi viuen quaranta-tres persones (vint-i-una de les quals menors d’edat).

‘Si la gent es queda sense casa, si els bancs rescatats amb diners públics acumulen habitatges buits, és una obligació retornar a aquests habitatges la funció social’, diu la PAH, que insisteix: ‘En aquest torcebraç, les persones que ens autorescatem, des de baix, deixarem clar que si la SAREB és nostra, els seus pisos també. El bloc Salt és nostre’. A més, defensen que l’amenaça de desallotjament ‘és una oportunitat per obligar la SAREB i els còmplices polítics a convertir els habitatges en mans de la banca en un parc públic d’habitatge’ i diu que aquest ha de ser el pas següent. 

A més de la via judicial i les accions civils, també s’ha mirat d’aturar el desallotjament per la via institucional. Així, la PAH va pressionar perquè la Generalitat fes de mitjancera amb la SAREB, i finalment, divendres passat, l’Agència de l’Habitatge catalana va presentar un escrit al jutjat demanant que s’ajornés el desallotjament. Els diputats d’ERC, PSC, ICV-EUiA i la CUP també van signar la setmana passada una petició al conseller Ramon Espadaler perquè els mossos no executessin demà l’ordre de desallotjament. I ahir mateix, l’ajuntament de Girona va votar una moció de PSC, ICV-EUiA i CUP que demanava que s’aturés el desallotjament. Tanmateix, el vot de qualitat del batlle, Carles Puigdemont, per trencar l’empat va fer que la moció no s’aprovés.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any