Més de vint entitats anuncien accions legals contra la banalització del nazisme

  • Aquesta tarda han presentat un manifest en defensa de la dignitat democràtica

VilaWeb
Redacció
10.10.2013 - 16:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Una vintena d’entitats han presentat aquesta tarda un manifest en defensa de ‘la dignitat democràtica davant la banalització del nazisme’ i han anunciat que estudiaven d’emprendre accions legals. El manifest ha estat impulsat per la Fundació Catalunya Fons, l’Associació Catalana per a la Defensa dels Drets Humans i la Comissió per la Dignitat, i s’hi han adherit més de vint entitats: Acció Cultural del País Valencià; Amical de Mauthausen; Ara o mai; CADCI; CAL; Catalunya diu prou; CCOO de Catalunya; CGT; CIEMEN; Comissió de Defensa ICAB; Fundació Congrés de Cultura Catalana; Institut d’Estudis Catalans; Intersindical-CSC; La Xarxa d’Entitats; Obra Cultural Balear; Plataforma pel Dret a Decidir; Plataforma per la Llengua; SOS Racisme; UGT Catalunya, i USTEC.

Totes aquestes entitats denuncien que els creixents atacs equiparant els ciutadans de Catalunya amb nazis i el procés sobiranista amb el feixisme s’han fet no només des de l’anonimat sinó també des de tribunes públiques i per part de persones que han tingut un paper institucional.Se’ns acusa de ser racistes, feixistes i fins i tot nazis i hitlerians, pel fet d’aspirar a la sobirania de la nostra nació.’

Tot això amb una passivitat que deriva en ‘accions violentes i d’intolerància, com l’atac a la llibreria Blanquerna a Madrid l’11 de setembre’. 

Alerten que aquesta mena de fets són una incitació a l’odi i un atac a la memòria històrica. Per això, a més del manifest, anuncien que emprendran mesures administratives i mesures judicials, tant per la via civil com la pena. ‘Una de les finalitats de la iniciativa és actuar en la mateixa direcció de la decisió marc de la Unió Europea de 28 de novembre de 2008, que obliga l’estat espanyol a legislar per perseguir conductes incloses en l’anomenat discurs de l’odi i trivialització del nazisme, i alhora actuar en defensa de l’honor i la dignitat de les persones físiques i jurídiques i col·lectius afectats per aquestes conductes’. 

Ara aquestes entitats han obert un període d’adhesions al manifest a través d’aquesta web, que també ofereix una moció descarregable per als ajuntaments que hi vulguin donar suport. 


Informació relacionada: 

Exaltació franquista i agressions feixistes: un any d’impunitat

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any