Nova Zelanda prova el primer vol amb avió regular a l’Antàrtida

  • Durant la temporada d'estiu hi volarà dues vegades, amb investigadors i personal de les bases científiques al continent glaçat

VilaWeb
Redacció
05.10.2013 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Air New Zealand prova avui una nova ruta, amb avions regulars, entre la ciutat de Christchurch… i l’Antàrtida. Els vols s’adrecen als nombrosos investigadors que treballen temporalment a les estacions i bases científiques antàrtiques, que fins ara hi arribaven o en sortien amb vaixells o vols especials noliejats principalment per agències governamentals i militars. En el cas de la companyia aèria neozelandesa, fa servir un Boeing 767-300, que aterrarà en una pista glaçada a Ross Ice Shelf.

Els portaveus de la companyia asseguren que l’aparell no s’ha hagut de modificar ni adaptar atès que l’aeroport Pegasus de l’Antàrtida té les mateixes característiques que una pista normal coberta de neu, com sol ser el cas sovint d’un aeroport tan concorregut com el de Tòquio. Per a recórrer les dues mil milles nàutiques de distància, calen cinc hores.

Els vols, ja avisa Air New Zealand, no són comercials i, per tant, d’entrada no s’han obert al creixent nombre de turistes que visiten el continent glaçat, uns trenta-cinc mil només l’estiu passat.

Si el primer vol de prova d’avui és reeixit, la companyia en programarà dos durant la temporada estiuenca que és a punt de començar, amb fins a dos-cents científics i empleats de suport a bord.

Air New Zealand no ha aterrat mai a l’Antàrtida, però el 1977 va començar a organitzar vols escènics sobre el continent. Les excursions aèries es van aturar quan el 1979 el vol 901 va topar contra el mont Erebus i hi van morir les 257 que hi anaven.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any