Les ciutats més honestes

  • La revista Reader's Digest ha establert aquest curiós rànquing, amb Hèlsinki i Bombai al cap, i Lisbona i Madrid a la cua

VilaWeb
Redacció
03.10.2013 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Hi ha rànquings de ciutats de tot el món de moltes menes: pel cost de l’estada, per l’animació, pels atractius… Però no n’hi havia cap que establís el grau d’honestedat de la gent que hi viu o la visita. Fins que la redacció de la publicació Reader’s Digest no s’hi ha posat i no l’ha confeccionat. Es diu Most Honest Cities i es basa en el mètode de la ‘cartera perduda’: es deixa una cartera en un espai públic, amb diners, fotos, targetes de presentació i un número de mòbil, i s’espera a veure si els vianants la tornen o no.

El resultat de l’experiment social, en el qual els reporters de la revista ‘han perdut’ quasi dues-centes carteres en setze ciutats de tot el món, és el següent. Dalt de tot de la llista, amb onze carteres tornades de dotze, hi ha la capital de Finlàndia, Hèlsinki, seguida de Bombai, a l’Índia, amb nou de dotze. A la cua hi ha dues capitals peninsulars: Madrid, amb sols dues carteres tornades de les dotze, i Lisbona, amb una.

Entre els dos caps del rànquing, i per ordre de ‘més honestes’ a menys, hi ha les ciutats de Budapest (vuit de dotze), Nova York (vuit), Moscou (set), Amsterdam (set), Berlín (sis), Ljubljana (sis), Londres (cinc), Varsòvia (cinc), Budapest (quatre), Rio de Janeiro (quatre), Zuric (quatre) i Praga (tres).

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any