Junqueras advoca per la doble nacionalitat espanyola i catalana per a qui vulgui

  • Diu que això facilitaria la permanència de Catalunya a la Unió Europea · Avisa que Espanya intentarà al màxim 'comprar' Catalunya amb el diàleg

VilaWeb
Redacció
22.09.2013 - 16:01

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El líder d’Esquerra, Oriol Junqueras, ha advocat perquè tots aquells catalans que ho desitgin adoptin la doble nacionalitat, espanyola i catalana, en una Catalunya independent, pels ‘intensos vincles emocionals amb Espanya’. Això, a més, ha dit Junqueras, facilitaria la permanència de Catalunya a la Unió Europea, segons que informa l’agència EFE.

Junqueras ha explicat: ‘Hi ha moltíssims ciutadans de Catalunya que s’emocionen veient jugar a La Roja i tinc molts amics que estan contents quan guanya la selecció espanyola, i tot això és perfectament compatible amb què molts d’aquests ciutadans estiguin convençuts que tenen tot el dret del món a decidir el seu propi futur amb la resta de catalans, dotant-se dels instruments necessaris per tenir una societat més lliure, més justa i més pròspera’.

Per al president d’Esquerra, és ‘perfectament compatible desitjar ser ciutadà d’una futura república lliure catalana, i per tant votar que ‘sí’ en un referèndum sobre la independència de Catalunya, i al mateix temps sentir-se emocional, cultural i lingüísticament molt vinculat a Espanya’.

Això es deu, ha dit, a què molts catalans tenen els seus orígens familiars ‘a Espanya, a Andalusia, Extremadura, a Castella i Lleó, Galícia, a Aragó; molts d’aquests ciutadans tenen com a llengua familiar la llengua espanyola, que és a més una llengua importantíssima en el món pel pes de la seva literatura i la seva potència en nombre de parlants’.

Junqueras ha argüit que el procés sobiranista obert a Catalunya no treu que ‘vulguem tenir la millor relació amb Espanya, a causa d’aquests llaços culturals, lingüístics, econòmics i esportius’.

‘Estic segur que molts ciutadans del conjunt de l’estat poden entendre perfectament el nostre enorme respecte per la seva llengua, la seva cultura, cap als seus sentiments i interessos i, al mateix temps, també poden entendre perfectament que nosaltres esperem exactament el mateix: respecte pels nostres interessos, desitjos, esperances, la nostra voluntat de construir un futur millor per a la nostra gent’.

Per tot això, el líder republicà s’ha mostrat segur que hi haurà catalans que voldran mantenir una ‘doble nacionalitat espanyola i catalana’. ‘Quan Catalunya sigui independent, hi haurà molts catalans que no tindran per què renunciar a la seva condició també de ciutadans espanyols, de fet hi ha molts ciutadans del món que tenen doble nacionalitat. I això pot ser perfectament habitual en la Catalunya independent’, ha apuntat.

En aquest context, Junqueras ha assegurat que, segons el seu parer, l’estat espanyol ‘no té previst cap mecanisme per excloure de la seva nacionalitat a cap ciutadà que no vulgui ser exclòs’. ‘Per tant, la nostra condició de ciutadans europeus està assegurada, pel fet que som ciutadans de la Unió Europea’, ha conclòs.

Precisament, el Consell Assessor per a la Transició Nacional de la Generalitat analitza, en un dels estudis que li ha encarregat el govern, la possibilitat que els catalans puguin aconseguir la doble nacionalitat catalana-espanyola en una eventual Catalunya independent.

Avisa que Espanya intentarà al màxim ‘comprar’ Catalunya amb el diàleg

Junqueras també avisa que l’estat espanyol intentarà convèncer Catalunya perquè no s’independitzi, seguint l’estratègia dels últims anys. En una conferència a les Borges Blanques, Junqueras, ha demanat als catalans que aquest cop ‘no es deixin comprar’ davant l’oferiment de diàleg del govern espanyol, evitant que Catalunya caigui de nou en les estratègies de l’estat i accepti les millores de finançament o altres propostes que podrien evitar la independència. El líder republicà ha insistit en la importància d’aconseguir la consulta abans de plantejar altres escenaris possibles.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any