Burjassot acollirà el llegat de Vicent Andrés Estellés

  • El consistori signa un conveni amb la Diputació que permet adquirir la biblioteca personal i l'arxiu del poeta

VilaWeb
ACN
19.09.2013 - 15:36

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El president de la Diputació de València, Alfonso Rus, i el batlle de Burjassot (Horta Nord), Jordi Sebastià, han signat avui un conveni que permetrà que el consistori siga el propietari del llegat del poeta Vicent Andrés Estellés, nascut al municipi. Burjassot serà seu de la biblioteca personal d’Estellés, amb anotacions personals al marge, l’arxiu amb poemes inèdits, obres artístiques i altres documents que fins ara custodiava la família. Segons que ha explicat el batlle de Burjassot, Jordi Sebastià, en un primer moment el llegat romandrà a la Casa de la cultura per ser cedit posteriorment a la Fundació Vicent Andrés Estellés, que obrirà un centre d’investigació sobre el llegat del poeta.

Jordi Sebastià ha manifestat que per a Burjassot, la compra del llegat de Vicent Andrés Estellés suposa ‘una mena de desgreuge amb ell, que va ser una persona que en el seu moment va viure alguns conflictes socials i polítics en què va ser involucrat sense voler-ho i va ser víctima d’unes repercussions absurdes’. El batlle de Burjassot ha afegit que la ciutat li devia un homenatge i que “el poble valencià en general li devia, estem començant a recuperar i reivindicar el gran poeta que fou’.

El batlle ha remarcat el caràcter popular de la poesia d’Estellés i el seu tarannà ‘obsessivament valencià, sempre tenia present les comarques valencianes, els monuments i, per descomptat, Burjassot’. En la seva opinió, tenir el llegat d’Estellés al seu municipi natal ‘és molt important’ perquè situa la ciutat ‘entre les més importants per a la cultura del nostre país’.

El conveni signat entre la Diputació de València i el consistori permet una donació de 70.000 euros per a la compra del llegat a la família. Segons que ha informat l’Ajuntament de Burjassot aquesta no és la primera col·laboració de la corporació, que ha col·laborat en actes de l’Any Estellés així com de la Ruta Estellés. El conveni actual permetrà que en un futur Burjassot aculli el centre d’investigació sobre el poeta amb una biblioteca per als estudiosos de l’obra d’Estellés.

L’alcalde de Burjassot ha destacat la gran quantitat d’anotacions que hi ha a la biblioteca personal del poeta i com aquestes algunes vegades es varen convertir en poemes. En aquest sentit, ha dit que hi ha molt de marge per a la investigació sobre l’autor.

‘El meu pare abans de morir em va demanar que la biblioteca arribés al poble, perquè deia que un llibre en un prestatge, és un llibre mort’, ha reconegut Carmina Andrés, la filla del poeta. Andrés ha valorat de manera molt positiva el fet que ‘el poble pugui accedir a tot el que el meu pare tenia a casa’ i ha explicat que d’entre els nombrosos llibres que el seu pare tenia a la biblioteca personal no en sabria triar-ne cap d’especial ja que ‘ells se’ls estimava molt’.

La filla del poeta ha afegit però que al llegat hi ha un llibre dedicat per Rafael Alberti, obres clàssiques com ‘Hamlet’, la ‘Ilíada’ o ‘l’Odissea’, amb les anotacions que Estellés feia quan llegia. Andrés ha reconegut que hi ha altres llibres “que em porten molts records” tot i que potser el seu valor literari no és tan gran.

Carmina Andrés ha conclós destacant la bona voluntat de la Diputació de València i la col·laboració de l’Ajuntament de Burjassot, de l’organització de l’Any Estellés i d’altres entitats per fer possible el reconeixement a la figura del seu pare.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any