S’eleven a dotze els detinguts per l’assalt feixista a la delegació de la Generalitat a Madrid

  • La majoria tenen antecedents o han format part de llistes electorals d'ultradreta

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
ACN
12.09.2013 - 19:54

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La detenció aquesta matinada de sis dels participants a l’assalt feixista a la delegació de la Generalitat a Madrid s’ha completat durant el dia amb l’arrest de sis individus més que s’han lliurat a la policia, segons que ha informat el Ministeri de l’Interior. El grup, format per militants d’Alianza Nacional, Democracia Nacional i Falange, comença a passar a disposició del jutge aquest dijous. Són acusats d’agressió, intromissió, desordres i danys, i atemptat contra la llibertat d’expressió.

El Ministeri de l’Interior espanyol ha confirmat la identitat dels sis primers detinguts. Són cinc homes i una dona d’entre 23 i 56 anys que, majoritàriament, tenen historial de militància política en organitzacions d’ultradreta. Alguns també tenen antecedents policíacs i judicials. Han estat detinguts aquesta nit a i se’ls acusa d’agressió, intromissió, desordres i danys, i atemptat contra la llibertat d’expressió.

Un dels acusats, Íñigo Pérez de Herrasti Urquijo, (1957) és un històric d’Alianza Nacional i ja va ser condemnat l’any 2000 a 14 anys de presó per tinença d’armes i material inflamable (pretenia atemptar, juntament amb tres neonazis més, contra familiars de presos d’ETA quan es anessin cap a Madrid). Altres detinguts eón Pedro Chaparro Velacoracho (1987), dirigent de Democracia Nacional Joven, Victor Diego Villalba (1987), que té antecedents per furts, Santiago Cabezuela García (1989), que anava a les llistes de la Falange a les eleccions a l’Assemblea de Madrid al 2011, Javier Marcos Aroca (1978) candidat d’España 2000 a les eleccions españoles del 2008 i Paula Mijares (1989). 

Els agressors van ferir lleument cinc assistents –entre els quals hi havia una nena de quatre anys– per l’efecte de gas pebre i contusions. Segons fonts del departament de Jorge Fernández Díaz, són tots membres de grups d’extrema dreta com ara Democracia Nacional i Falange Española. Ahir al centre Blanquerna no hi havia cap membre dels cossos de seguretat, i fou després de l’assalt que la policia va estudiar les imatges i va prendre declaració d’alguns testimonis.

Una bona colla d’assistents, entre els quals hi havia parlamentaris, hi van ser agredits. Un dels afectats va ser Josep Sánchez Llibre, diputat de CiU al congrés espanyol. També van tirar a terra una bandera catalana, el micròfon i el faristol dels oradors, entre més destrosses. Abans d’anar-se’n, van escampar gas pebre. Tot això mentre cridaven: ‘No ens enganyen, Catalunya és Espanya’ i més consignes espanyolistes. El delegat del govern a Madrid, Josep Maria Bosch, es va mantenir dalt la tarima en el moment dels fets.

Vídeo de l’atac (ACN):

I aquest és el vídeo que ha emès TV3:

Els fets van començar quan el delegat del govern acabava de pujar a la tribuna per fer el discurs institucional. Una quinzena de membres d’un grup d’extrema dreta va entrar al Centre Cultural Blanquerna cridant consignes anticatalanes.

Tan bon punt van entrar a la sala, on hi havia una cinquantena d’assistents, entre les quals diputats d’Unió i del PSC, van tirar a terra la bandera catalana, el faristol i el micròfon i van mostrar ensenyes nazis i falangistes, a més de banderes espanyoles.

Uns quants diputats, entre els quals hi havia Josep Sánchez-Llibre, els van plantar cara, i el delegat del govern a Madrid es va mantenir en tot moment a la tarima. Al cap de poca estona, els agressors van abandonar la sala cridant les mateixes consignes.

Tot seguit, els assistents van començar a notar una forta pudor de gas que els privava de respirar amb normalitat, a causa del gas pebre que havien escampat els agressors. La sala va ser desallotjada.

Abans de l’acte, hom ja s’havia adonat que hi havia dos individus amb posat seriós que eludien les càmeres i que probablement van ser els que van avisar la resta que l’acte era a punt de començar.

Cinc ferits lleus, entre els quals una nena de quatre anys

Els serveis d’emergència van confirmar a l’ACN que en l’assalt a la delegació del govern a Madrid hi havia hagut cinc ferits lleus, un dels quals una nena de quatre anys. Quatre dels ferits tenien irritació ocular i el cinquè un hematoma a la cara. Un dels cinc ferits va ser hospitalitzat.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any