Forcadell demana a Mas que la consulta es faci el 2014 i amb una pregunta clara

  • L'Assemblea ha regalat la samarreta de la Via al president i a la vice-presidenta

VilaWeb
Redacció
11.09.2013 - 14:57

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC), Carme Forcadell, ha demanat al president del govern, Artur Mas, que la consulta sobre la independència de Catalunya sigui el 2014 i amb una pregunta clara. La representant de l’ANC ha fet aquesta reclamació després de la reunió que han tingut aquest dimecres Onze de Setembre al Palau de la Generalitat els membres de l’organització independentista amb el president Mas i la vicepresidenta del Govern, Joana Ortega. La vicepresidenta ha coincidit en què la consulta “no ha de ser ambigua”, però no ha concretat si es podria demanar als ciutadans que decideixin sobre una o més preguntes. “El Parlament té molt a dir sobre això”, ha sentenciat. 

En declaracions posteriors a la reunió, la representant de l’ANC ha recordat que la Via Catalana “és cap a la independència”. Per això, Forcadell ha apuntat que per aconseguir l’estat propi “cal una consulta amb una pregunta clara”, que donarà “una resposta que també serà clara”.

Forcadell s’ha mostrat favorable a “qualsevol mitjà democràtic i pacífic” per consultar als ciutadans, però ha apuntat que l’ANC no comparteix la data del 2016 per celebrar unes eleccions plebiscitàries, tal i com va suggerir el president Mas, sinó que l’organització reclama una consulta el 2014.

La presidenta de l’Assemblea ha explicat que ha parlat amb el president sobre les properes eleccions europees i sobre la possibilitat que els partits sobiranistes participin en un front comú. Tanmateix, Forcadell ha reconegut que dins l’ANC “hi ha diferents sensibilitats” i que no està decidit si proposaran una candidatura unitària.

Forcadell ha previst que, “tot i la pluja”, enguany participaran més ciutadans en els actes de l’Onze de Setembre que a la Diada de 2012. “Durant aquest any més catalans s’han convençut de la necessitat d’una consulta sobre la independència de Catalunya”, ha asseverat.

La vicepresidenta Ortega i Forcadell han coincidit en destacar la “cordialitat” en què desenvolupat la trobada. La representant del Govern ha destacat “la tasca de l’ANC amb milers de voluntaris al territori” per organitzar una cadena humana com la d’aquesta Diada.

‘Podem obrir els ulls al món i ho necessitem’

El president de la Generalitat, Artur Mas, ha cridat els catalans a demostrar les seves “millors cartes” en aquesta diada i a comportar-se de manera cívica, pacífica i festiva. “Podem obrir els ulls al món, i ho necessitem”, ha remarcat en declaracions als periodistes després de participar en l’acte institucional de la Ciutadella. Mas ha opinat que Catalunya pot “impressionar el món” en aquesta Diada, però per fer-ho és important “excel·lir en la manera de fer”. També s’ha dirigit al govern espanyol, a qui ha avisat que tindrà un “problema greu de relació amb Catalunya” si no escolta el clam català. Mas ha volgut remarcar que el missatge a l’estat ja es va donar en les passades eleccions.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any