Els polítics es conjuren per consultar el poble el 2014

  • Institucions, partits polítics i entitats han homenatjat al llarg del matí a Rafael Casanova, conseller en cap de Barcelona durant el setge de 1714

VilaWeb
Redacció
11.09.2013 - 09:31

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La diada de l’Onze de Setembre ha començat com és tradicional amb l’ofrena floral d’institucions, partits i entitats al monument de Rafael Casanova situat a la cruïlla dels carrers Ali Bei i Ronda de Sant Pere de Barcelona. Just el punt on el conseller en cap va caure ferit l’Onze de Setembre de 1714 durant la Guerra de Successió.

Les primeres ofrenes han estat marcades per la pluja que, en alguns moments, impedeix que l’orquestra interpreti en directe l’himne nacional de Catalunya. L’ofrena ha arrencat a les nou del matí amb l’ofrena del Govern encapçalat pel president de la Generalitat, Artur Mas, que ha estat acompanyat per bona part dels seus consellers.

El president d’ERC, Oriol Junqueras, ha destacat el valor històric d’aquesta Diada Nacional de Catalunya. En unes breus declaracions a la premsa des de Sant Vicenç dels Horts, on ha encapçalat com alcalde els actes de commemoració de l’Onze de Setembre, Junqueras ha assegurat que la Via Catalana “serà una manera de demostrar al món la nostre voluntat de continuar sent” com a país. Com fa des que és alcalde del seu poble, Junqueras ha iniciat la Diada oferint una breu xerrada història sobre els fets de 1714 als veïns de Sant Vicenç i on, en aquesta ocasió, ha fet una crida als demòcrates que defensen el dret a decidir “a treballar sense descans” davant els “enemics de la democràcia i la llibertat”.

Joan Herrera, coordinador general d’ICV, ha exigit després de l’ofrena de la formació al monument de Rafael Casanovas, que sigui en els “marcs unitaris” on es fixin els passos del procés sobiranista. Herrera ha assegurat que per ells la consulta ha de ser en aquesta legislatura però no necessàriament l’any que ve, “el 2014 és una data fixada per CiU i ERC”, ha assegurat. Per contra, el coordinador general d’EUiA, Joan Josep Nuet, ha cridat a la mobilització “massiva” per poder exercir el dret a l’autodeterminació l’any qye ve, i evitar així que les converses entre els presidents català i espanyol “decideixin en nom del poble de Catalunya”.

La presidenta del Parlament, Núria de Gispert, ha encapçalat la delegació de la cambra catalana en l’ofrena al monument de Rafael Casanova. En acabar, De Gispert ha manifestat que espera que aquesta sigui una diada ‘tan reivindicativa, festiva i familiar com la de l’any passat’. A més, la presidenta ha volgut mostrar-se segura que la jornada i els seus actes ‘aniran bé’ i que la pluja no deslluirà la Via Catalana. Tant és així que, segons ella, cal esperar que ‘en algun dia del 2014, els catalans poguem decidir el nostre futur’, en referència a la celebració de la consulta.

El batlle de Barcelona, Xavier Trias, ha remarcat que la Diada és un dia per fer balanç del que Catalunya ha aconseguit, però també per reivindicar el que vol ser. ‘És un dia per commemorar el que som i on estem, però també per reivindicar que encara no som tot el que volem’. També ha aprofitat per demanar a Alberto Fernández Díaz, del PP, que sigui ‘respectuós’ amb la voluntat del poble i deixi estar la polèmica sobre les banderes. Fernàndez Díaz no ha participat en l’ofrena perquè hi havia penjada una estelada davant del monument.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any