Indignació a les Illes per l’actitud del govern Bauzá

  • Ahir va aprovar un decret llei per aplicar el polèmic trilingüisme · Manca una setmana pel començament de curs més caòtic

VilaWeb
Redacció
07.09.2013 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Si dijous el govern de Bauzá impedia que el curs comencés amb vaga, ahir va aprovar un decret llei per aplicar el polèmic trilingüisme i esquivar la sentència del (TSJB) que el suspenia cautelarment. Com va afirmar ella mateixa, la consellera d’Educació i Cultura, Joana Maria Camps, està decidida a aplicar el nou Decret de Llengües (TIL) peti qui peti. La comunitat eductiva, els sindicats i els partits de l’oposició estan indignats. Com va dir en un comunicat l’Obra Cultural Balear ‘el govern de Bauzá i la conselleria han creat un caos sense precedents en la història de Balears i hauran provocat el pitjor inici de curs de les últimes dècades’. 

L’Assemblea de directors d’Educació Infantil i Primària de Mallorca (ADIPMA) fins i tot està estudiant presentar una dimissió col·lectiva de tots els equips directius. El president de l’assemblea, Jordi Escudero, ha assegurat en una conferència de premsa que els centres educatius de les Illes no estan preparats per començar el curs el proper divendres, data d’arrencada de les classes.

La Federació d’Associacions de Directius de Secundària (FADESIB), en canvi, va rebutjar la proposta de dimissió en bloc perquè consideren que una mesura com aquesta en el moment pel qual travessa l’ensenyament ‘no suposaria cap favor per a ningú’.

El Sindicat de Treballadores i Treballadors-Intersindical de les Illes Balears (STEI), el sindicat majoritari del secrtor educatiu, va fer ahir una crida a la societat civil perquè doni suport a la vaga de docents a partir del 16 de setembre ‘davant d’un govern que no respecta les decisions judicials i es fa les lleis a mida‘. 

Consideren que és important que la societat faci costat ‘als mestres i professors que estam disposats a moure’ns i a perdre una part important del nostre sou, o el seu sou complet  per defensar una educació de qualitat, inclusiva i en català que garanteixi la cohesió social i l’aprenentatge de les dues llengües oficials’.

Les reaccions dels partits de l’oposició també van ser immediates. Més per Mallorca assegura que ‘reaccionarà per totes les vies polítiques, jurídiques i penals que siguin necessàries’ contra aquest decret il·legal’. El PSM-Més per Menorca demana ‘la dimissió de la consellera per actuar de forma prepotent, sense diàleg ni seguretat jurídica ni fonaments ni garanties pedagògiques’. 

La portaveu socialista al Parlament, Francina Armengol, va dir ahir, segons que recull el diari de Balears, no descarta cap acció legal contra el govern. Considerà que aquesta decisió suposa un ‘atac frontal’ a la independència del poder judicial i a l’estat de dret’.

L’Obra Cultural Balear també demana ‘la immediata dimissió de tota la planta noble de la Conselleria d’Educació. En un comunicat, l’OCB considera que ‘el govern de Bauzá i la conselleria han creat un caos sense precedents en la història de Balears i hauran provocat el pitjor inici de curs de les últimes dècades’.


Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any