Mas i Rajoy es van reunir en secret dijous passat

  • El president va sondar la disposició del govern espanyol a negociar sobre la consulta, segons l'Ara

VilaWeb
ACN
06.09.2013 - 09:06

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El president de la Generalitat, Artur Mas, es va reunir amb el president espanyol, Mariano Rajoy, dijous passat, 29 d’agost, a Madrid. L’objectiu era sondejar la disposició del govern estatal a avalar l’exercici del dret a decidir. Així n’informa avui el diari Ara, que assenyala que Rajoy podria estudiar der fer una oferta de finançament especial per a Catalunya i podria aprofitar la resposta oficial a la carta que li va enviar Artur Mas, a finals de juliol, exposant la voluntat de convocar una consulta, per plantejar-li diàleg. Des de l’executiu espanyol ja s’ha anunciat la voluntat de respondre aquest mes de setembre amb voluntat de pacte dins els termes que marca la constitució espanyola.

La porta del diàleg sobre la consulta no està ni de bon tros oberta, però des del Govern ja no la veuen tan segellada com fa uns mesos. El portaveu i conseller de la Presidència, Francesc Homs, es va expressar en aquests mateixos termes dimarts passat, durant la roda de premsa posterior a la reunió del Consell Executiu.

Francesc Homs va assenyalar aquesta setmana que el govern espanyol no té la mateixa ‘reacció de rebuig i de negar totalment’ la consulta que tenia ara fa un any. Segons el portaveu, el govern de l’estat ha constatat que a Catalunya hi ha una majoria a favor del dret a decidir i que hi ha ‘gent persistent’.

‘Catalunya està configurada per gent que és persistent, que fa el seu camí i que amb el diagnòstic del dret a decidir hi estem pràcticament tots’, assegurava Homs per justificar el canvi de tendència que han detectat en l’executiu espanyol.

L’endemà de l’anunci del Pla B

La informació sobre la darrera reunió d’Artur Mas i Mariano Rajoy es publica just l’endemà que el president de la Generalitat dibuixés el seu pla B, el full de ruta que té planejat en cas que el govern espanyol es blindi i impedeixi celebrar una consulta sobre el futur de Catalunya l’any que ve, coincidint amb la data històrica del 2014.

Artur Mas defensa la convocatòria d’eleccions plebiscitàries el 2016, l’any en què s’acaba la legislatura actual, si no es pot fer el referèndum. La voluntat del president de la Generalitat és no avançar els comicis davant d’una negativa del govern estatal. Segons ell, la situació ideal seria que el país arribés a aquesta cita electoral amb una economia diferent, creant ocupació i amb una sèrie de decisions preses per recuperar la confiança dels ciutadans en els partits polítics.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any