Junqueras a Mas: ‘El 2014 hem de decidir el nostre futur’

  • El president d'ERC defensa que la independència arribi 'com més aviat millor'

VilaWeb
Redacció
05.09.2013 - 11:04

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Oriol Junqueras, president d’ERC, ha dit que Catalunya havia de decidir el seu futur el 2014, en resposta a la proposta del president Artur Mas de fer unes eleccions plebiscitàries el 2016 si l’estat no accepta la consulta. ‘El 2014 hem de decidir el nostre futur, i farem tot allò que sigui a les nostres mans per aconseguir-ho’, ha escrit al seu compte de Twitter el president d’ERC, soci parlamentari de Mas. En el mateix piulet, ha defensat que calia ‘la independència com més aviat millor’. 

Artur Mas ha dit en una entrevista a Catalunya Ràdio que si el govern espanyol es negava en rodó a acceptar qualsevol via política per a fer la consulta i recorria a la legalitat com un fre, quedaria ‘un marc legal final, unes eleccions’. Uns comicis que tindrien caràcter plebiscitari, en què els partits prendrien posició, junts o separats, respecte del sí o del no a l’estat propi. I aquestes eleccions es farien el 2016, al final de la legislatura.

‘L’opció A, B i C d’Esquerra és la consulta el 2014’

ERC té molt clara la data en què els catalans decidiran el seu futur. ‘L’opció A, B i C d’Esquerra és la consulta el 2014’, ha garantit el secretari general adjunt del partit, Lluís Salvadó, que també ha valorat les possibles eleccions plebiscitàries pel 2016 apuntades per Artur Mas. ‘Per nosaltres el 2016 queda molt lluny. El 2014 ha de ser l’any en què planifiquem tots els esforços i, per una via o per una altra, el poble de Catalunya pugui expressar la seva opinió’. En una conferència de premsa convocada per valorar les paraules del president, Salvadó ha defensat la solidesa del pacte amb CiU i ha evitat especular amb el trencament de l’acord en cas que Mas ajorni el procés.

Salvadó no ha respost cap pregunta vinculada amb el futur del pacte entre CiU i ERC en cas que Mas decideixi apostar per unes eleccions plebiscitàries el 2016 si l’estat impedeix la celebració de la consulta. ‘ERC no contempla cap altra alternativa que la consulta el 2014’, ha insistit. Tots els esforços s’han de concentrar, segons els republicans, en el 2014, ja que no es coneixen les eventualitats que puguin arribar el 2015 o 2016. ‘L’any 2014 és el de la democràcia i els anys 2015 i 2016 els de la construcció de la república catalana’, ha indicat. ‘Avui no toca parlar del 2016’, ha opinat.

Tot i que les eleccions plebiscitàries són una opció viable per als republicans si l’estat espanyol impedeix la convocatòria d’una consulta sobiranista, l’any 2016 és ‘massa llunyà’ per a Esquerra, que vol concentrar en el 2014 totes les opcions perquè els catalans decideixin el seu futur. Ara per ara, però, només contemplen la consulta -tot i que en la passada conferència nacional d’ERC també van obrir la porta a les eleccions plebiscitàries i la declaració unilateral d’independència.

El secretari general adjunt d’ERC ha recordat el compromís adquirit per CiU i ERC de tenir a punt la pregunta i la data de la consulta a finals d’aquest any. Un procés que Salvadó recorda que s’haurà de fer de manera conjunta amb la resta de formacions polítiques partidàries del dret a decidir i de la mà de la societat civil.

Tardà: ‘Consulta o plebiscitàries 2014’

El diputat d’ERC al congrés espanyol Joan Tardà ha dubtat que Mas trobi suport a un pressupost del 2014 restrictius si no és a canvi de ser els darrers autonòmics. ‘Consulta o plebiscitàries 2014’, ha reclamat a través de Twitter. Però no ha estat l’únic que ha advertit Mas després que el president hagi parlat d’eleccions plebiscitàries el 2016 si no pot convocar la consulta. El diputat al Parlament Pere Aragonès ha considerat pressupostàriament impossible mantenir l’estat del benestar a Catalunya fins el 2016 sense ‘un canvi radical de marc polític, és a dir, la independència’.

 

Informació relacionada:

Mas preveu plebiscitàries el 2016 si Rajoy impedeix la consulta el 2014

Forcadell: ‘Això no es pot aguantar fins al 2016’

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any