El parlament britànic rebutja anar a la guerra contra Síria

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
30.08.2013 - 03:08

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La Cambra dels Comuns va rebutjar la proposta del govern britànic d’un atac a Síria com a reposta al presumpte ús d’armes químiques per part del govern. Dels diputats, 285 van votar en contra de la proposta i 272 a favor. Entre els diputats que hi van votar en contra, n’hi havia de conservadors i de demòcrates liberals, que donen suport a la coalició del govern. Alguns diputats conservadors van ser especialment durs amb la proposta del cap de files.

La moció presentada pel govern i derrotada afirmava que la intervenció armada s’autoritzaria en una nova votació al parlament. 

Si bé a principi de setmana s’especulava amb un atac imminent contra Síria, el govern de Cameron va fer un pas enrere i en la moció debatuda dijous a la Cambra dels Comuns parlava d’intervenció armada, però la condicionava a una segona votació al parlament, probablement la setmana vinent. 

La decisió de Cameron pretenia acontentar l’oposició laborista, que tot i així ha decidit votar-hi en contra. El text assegura que cal una resposta humanitària forta per part de la comunitat internacional davant el suposat ús d’armes químiques, que ‘pot incloure, si és necessari, accions militars legals, proporcionades i centrades a salvar vides i a prevenir l’ús d’armes químiques a Síria en el futur’.

La moció de Cameron també demana que el Consell de Seguretat de l’ONU pugui valorar immediatament les proves que recullen aquests dies els inspectors desplegats a Síria. ‘S’han de fer tots els esforços possibles per garantir el suport del Consell de Seguretat a l’acció militar abans d’emprendre-la, i abans de qualsevol actuació britànica, s’haurà de votar a la Cambra dels Comuns’, indica. 

El govern britànic es compromet així a intentar tenir el suport del Consell de Seguretat de l’ONU, però admet alhora que podria actuar sense el suport de Rússia i la Xina. De fet, el mateix Cameron ha assegurat que l’assessorament legal que ha rebut indica que una intervenció militar fora del marc de l’ONU es podria justificar per raons humanitàries. L’oposició britànica, però, s’oposa a aquesta lectura, i exigeix més proves i més temps abans d’autoritzar un atac. 

El fantasma de l’Irac

Durant la intervenció a Westminster, el primer ministre britànic, David Cameron, ha volgut remarcar les diferències entre Síria i l’Irac. ‘Sóc molt conscient de les lliçons dels conflictes anteriors, i en particular de les preocupacions d’aquest país en relació amb el que va anar malament a la guerra de l’Irac el 2003’, ha assegurat. 

‘Però això no és com l’Irac. El que passa a Síria és fonamentalment diferent. No estem envaint un país. No busquem armes químiques o biològiques. El que es demana en última instància, i dic última instància perquè caldrà un altre vot a la cambra, és suport per a una acció’, ha dit. Segons Cameron, ‘no hi ha cap dubte que el govern siri té armes químiques i les ha utilitzat’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any