El govern aprova la llei d’acció exterior ‘pensant en un país que vol ser lliure’

  • Ho fa per avançar-se a que el govern espanyol pugui vetar acords internacionals de les autonomies

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
27.08.2013 - 14:39

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El govern ha aprovat el projecte de Llei de l’Acció i el Servei Exterior que, davant de la llei d’exteriors del govern espanyol, blindarà les competències en l’àmbit d’acció exterior i de la UE recollides en l’Estatut. El govern ha explicat que aquesta mesura forma part del procés de construcció d’estructures d’estat que està portant a terme el govern i serà la primera llei que reguli aquesta qüestió. ‘Tocant de peus a terra però amb una mirada d’ambició cap al futur i pensant en un país que vol ser lliure’, ha apuntat el conseller de Presidència, Francesc Homs.

La normativa vol desenvolupar les competències que té la Generalitat en aquesta matèria segons l’estatut davant de la llei que ha aprovat el govern de Mariano Rajoy, que obliga les comunitats a informar prèviament de les actuacions que pretenen realitzar a l’exterior.

D’aquesta forma, el govern blinda les competències en matèria exterior que té la Generalitat segons l’estatut del 2006. Pel que fa a la postura de la Comissió Europea sobre la hipotètica independència d’estats membres, Homs ha pronosticat que en algun moment hi haurà d’haver un informe sobre això, i ha donat per fet que tots els països tenen una carpeta sobre la qüestió catalana i escocesa.

Ahir El País publicava que el govern espanyol disposava d’un avant-projecte de llei de tractats, que el consell de ministres va debatre el 19 de juliol i que encara és pendent d’enviar a les corts. El text reconeix el dret de les autonomies d’establir, en l’àmbit de les seves competències, acords internacionals no normatius i també administratius, però estipula que l’estat és l’únic subjecte de dret internacional amb capacitat jurídica per a celebrar tractats amb la resta d’estats o organitzacions internacionals.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any