Joaquim Nadal: ‘Quan ha calgut triar, el PSC massa sovint s’ha equivocat’

  • Montserrat Tura s'afegeix a les crítiques i lamenta que la direcció del partit hagi convidat a marxar-ne els dissidents amb Pere Navarro

VilaWeb
ACN
24.08.2013 - 11:26

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’ex-conseller i dirigent socialista Joaquim Nadal ha evidenciat les divergències que manté amb la direcció del PSC en un article al Punt Avui i una entrevista a Catalunya Informació. Nadal diu que ‘quan ha calgut triar, el PSC massa sovint s’ha equivocat i s’ha decantat per una posició conservadora, cautelosa, per no trencar’. I afegeix que el partit, ‘temorós de perdre les bases electorals més directament lligades a la tradició del socialisme espanyol, ha començat a perdre per molts altres costats’. Acaba instant el PSC a decantar-se de manera decidia pel dret de decidir si vol resituar-se en el mapa polític actual.

Joaquim Nadal analitza a ‘Els socialistes de Catalunya‘ la posició del PSC en relació amb el debat nacional i afirma que el partit no ha reaccionat davant el desplaçament de l’hegemonia que hi ha hagut, segons ell, cap a noves majories socials orientades cap al sobiranisme. Així, considera que el PSC, ‘temorós de perdre les bases electorals més directament lligades a la tradició del socialisme espanyol, ha començat a perdre per molts altres costats’: ‘Quan ha arribat l’hora de la veritat i ha calgut triar, el PSC massa sovint s’ha equivocat en la tria i s’ha decantat per una posició conservadora, per no trencar.’ I afegeix que ‘fins i tot quan finalment, en algun moment, ha decidit trencar, ho ha fet a mitges i amb un moviment en fals que li ha generat més desgast que no reconeixement’. 

L’ex-conseller proposa, en canvi, que els socialistes catalans es decantin clarament i sense ambigüitats cap al dret de decidir per tal de garantir la pluralitat, la transversalitat i la llibertat del procés. Una posició que, segons Nadal, no comporta deixar de ser fidels a aquestes bases lligades al socialisme espanyol. 

El PSC ha de ser, en paraules seves, implacable en la denúncia de fets com ara la imposició de l’objectiu de dèficit, la llei de governs locals espanyola i la llei Wert. En canvi, segons ell, el partit hi ha reaccionat amb tebior: ‘Més preocupats per no semblar escolanets de CiU s’ha criticat més el capteniment del govern català que la contumàcia del govern espanyol’, assenyala Nadal, que creu que ‘justament en aquests temes, una radicalitat del PSC contra les iniciatives del PP seria una iniciativa d’esquerres en un panorama ple d’orfandat’.

Amb tot, Nadal aposta per una obertura del PSC en favor del dret de decidir, que podria proporcionar un espai al socialisme català que l’ajudés a resituar-se. No obstant això, l’ex-conseller admet que creu que les coses ‘vagin per aquí’.

Crítiques de Tura

Per la seva banda, la també ex-consellera i dirigent socialista Montserrat Tura ha publicat al Periódico un article amb el títol ‘Intoleràncies?‘ en què afirma que ‘la intransigència de l’unionisme impedeix veure la importància política del moment’. El risc de caure en la intransigència pot lesionar el procés anomenat sobiranista. ‘El prejudici, la negació al canvi, la sordera al clam del carrer, el recurs a la por, l’acusació fàcil de ‘separatisme encegat’ esdevenen negadors de l’evolució inevitable i desitjable d’unes estructures la rigidesa i interpretació restrictiva de les quals han malmès l’esperit del pacte constitucional, perquè aquell temps d’angoixes i renúncies era per construir un marc de llibertat, no una cuirassa rígida i ofegadora.’

També comenta que volia que el PSC ‘aixequés aquesta bandera’ clarament favorable al dret de decidir. Per això, continua, va celebrar alguns acords del darrer congrés del partit, com també el vot favorable a ‘quasi la totalitat’ del pacte fiscal i la proposta de final de legislatura de suport a una consulta on el poble català decideixi lliurement el seu futur. En canvi, afirma que ha lamentat que s’argumentés manca de pluralitat per no participar en la mesa del Pacte Nacional pel Dret de Decidir. 

Segons Tura, va posar a debat en els òrgans de direcció del PSC totes aquestes qüestions. I afegeix que aquestes darreres setmanes la direcció ha convidat a marxar-ne els qui no coincideixen amb la versió del primer secretari, Pere Navarro. ‘Com si descobrissim ara l’expressió de diferents sensibilitats, com si els governs Maragall i Montilla i el lideratge de Raimon Obiols haguessin caminat sobre una catifa de pètals en els debats interns.’

‘Com podem aixecar la veu contra la intolerància si hem deixat de creure que integrar diferents sensibilitats és funció obligada de qui lidera una formació política que sempre ha volgut presentar-se a la societat com a constructora de ponts? Com parlarem de diàleg si insinuem l’exclusió, si menystenim la diàspora?’, es pregunta Tura, que conclou afirmant que la defensa de la igualtat i la pluralitat convertirà als socialistes catalans en ‘lliures de veritat, i més socialistes que mai’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any