Pere Navarro qualifica la declaració unilateral de ‘fantasmada’

  • Demana que s'elimini 'el límit del 2014' per a la consulta perquè 'crearà frustració'

VilaWeb
Rafa Garrido – ACN
10.08.2013 - 13:10

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Després que el Consell Assessor per a la Transició Nacional i el mateix govern hagin contemplat la declaració unilateral d’independència com a última opció cap a l’estat propi, Pere Navarro, primer secretari del PSC, ha volgut deixar clar que pel PSC aquesta és una fita inassolible i l’ha qualificada de ‘fantasmada’. ‘No som en un procés semblant a altres països que han fet aquest tipus de declaracions, no té res a veure amb Kosovo. És una fantasmada’, ha dit en una entrevista a l’ACN.

Considera que una declaració unilateral deixaria Catalunya en una situació complicada. En aquest sentit, ha recomanat als ‘partidaris de la via de Kosovo’ que ‘vegin en mans de qui està l’economia de Kosovo, quina és la qualitat de vida que hi ha, i quin ha estat el resultat de tot el procés tan conflictiu que han seguit i de la seva meravellosa declaració unilateral d’independència’.

Fixar el límit del 2014 per a fer la consulta crea ‘confrontació i crispació’

D’una altra banda, enmig del debat sobre si la consulta sobre el futur polític de Catalunya s’ha de fer el segon semestre de l’any vinent, ha dit que fixar ja una data era ‘una irresponsabilitat’. ‘A llocs com Escòcia han trigat uns quants anys a negociar-la’, ha dit Navarro, que diu que no entén perquè el govern i alguns partits s’entesten a fixar ara el dia de la consulta.

‘En primer lloc, s’ha de negociar amb responsabilitat, i no col·locar-nos cap data en el calendari que ens pugui portar a una situació d’estrès, i més encara enmig d’una crisi econòmica com la que tenim’. És més, considera que si es manté la data del 2014 ‘hi haurà una situació de gran frustració a Catalunya’ que, segons ell, ara és ‘atiada pels partits que creuen que la confrontació els beneficia’. ‘La crispació augmenta dia a dia i això es nota pel carrer. Ho notem els responsables polítics d’una i altra banda, i és un clima que no afavoreix a ningú’, ha sentenciat.

‘Hi ha inversors que tenen por de venir a Catalunya per la situació política inestable’

A més, diu que ara mateix les grans empreses internacionals no consideren Catalunya com un bon destí per les seves operacions comercials o per ubicar-hi una seu. I en culpa el procés sobiranista. ‘Hem de fer que Catalunya sigui un país atractiu perquè vinguin inversions. I avui hi ha inversors que tenen por de venir a Catalunya a col·locar els seus diners i crear llocs de treball perquè veuen que la situació política a Catalunya és molt inestable, perquè el tema del 2014 està molt present, i perquè hi ha una gran inseguretat jurídica i política per a aquestes empreses.’

En aquest sentit, ha demanat al govern que els seus responsables de l’acció exterior de la Generalitat ‘canviïn les prioritats’, i deixin ‘d’internacionalitzar això que anomenen el conflicte català’ i centrar-se a ajudar les empreses a exportar i atraure inversors’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any