El dirigent del PP de Xàtiva diu que ignorava el contingut nazi de la bandera

  • Es disculpa per Facebook i Twitter dient que no n'era conscient

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
04.08.2013 - 18:51

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El directiu del PP de Xàtiva Jorge Roca, que es va fotografiar amb una bandera racista, s’ha negat a fer cap mena de declaració pública o entrevista als mitjans de comunicació, però sí que ha fet un breu comunicat via Facebook i Twitter. Roca demana disculpes ‘a qui hagi pogut ofendre’ i diu que ‘no era sabedor de que la bandera estava pintada, perquè estic situat darrere i a un lateral’. Amb tot, aquesta és una afirmació que costa de creure, car al seu costat hi ha diversos companys del seu equip de futbol al torneig alçant el braç tot fent fent la salutació feixista.

El PP de Xàtiva ja va dir que Roca no rebria cap sanció del partit. Malgrat les peticions de l’oposició municipal, el grup popular a Xàtiva mantindrà Roca al càrrec –secretari d’Esports– i no li imposarà cap sanció. El president de l’executiva local del PP, Jorge Herrero, no hi ha cap motiu per a la destitució perquè ‘no hi ha intencionalitat’ i perquè es tracta d’algú ‘jove i inexpert’. Herrero considera les imatges ‘desafortunades i un error’ però assegura que no li consta en cap cas la pertinença de Roca a grups racistes o nazis. ‘Fins i tot ens consten actituds i accions empreses per ell mateix en campanyes solidàries que demostren que no parlem de ningú afí a actituds racistes o neonazis’.

Malgrat aquestes declaracions, el cert es que Roca va participar en un torneig de futbol sala entre penyes ultres que es va fer fa dues setmanes a Novetlè i Xàtiva per celebrar el trentè aniversari de la penya ultra Yomus del València amb les la Curva Nord de l’Inter de Milà i la Ultra Boys de l’Sporting de Gijón, com a penyes convidades, d’ideologia ultra, i agermanades amb la penya valencianista. El caire del torneig era clarament neonazi, com demostra el fet qu els equips van penjar banderes i pancartes al poliesportiu amb símbols racistes i d’extrema dreta, fins al punt que el responsable del centre va obligar-los a retira-ne una amb una esvàstica si volien continuar jugant.

Acabats el partits, els participants van sopar a la plaça del Mercat de Xàtiva i van encendre unes quantes bengales, per sorpresa de comensals i veïns. A la fotografia, feta al final del torneig, Jorge Roca és el segon per l’esquerra. El símbol que apareix a la bandera d’Espanya de la imatge, semblant crespó negre, s’utilitza sovint en simbologia racista.

Císcar sí que avisa que fotografiar-se amb banderes racistes podria comportar l’expulsió del partit

Si bé el PP de Xàtiva diu que no emprendrà accions contra Roca, el vice-president del Consell, José Císcar, sí que va avisar que fotografiar-se amb banderes racistes podia implicar l’expusió del partit. ‘No he vist la foto, però si és com diuen, seria reprobable al cent per cent. De tota manera, no és al PP d’Alacant a qui li correspon prendre aquesta decisió.’ I va afegir: ‘els estatuts del PP sancionen aquesta mena de conductes, es consideren faltes molt greus que poden portar a l’expulsió.’

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any