Pendents del límit de dèficit

  • Mas-Colell protesta per la retallada de 500 milions d'ingressos fiscals per al 2014 · Els governs del PP del País Valencià i de les Illes mantenen les queixes per un suposat tracte de favor al Principat

VilaWeb
Redacció
31.07.2013 - 17:37

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Ja ha començat la reunió del consell de política fiscal i finançera en què el govern espanyol anunciarà els límits de dèficit per al Principat, el País Valencià i les Illes. El mal ambient entre els assistents s’ha copsat des del primer moment. El conseller d’Economia, Andreu Mas-Colell, ha protestat perquè l’any que ve Catalunya rebrà 500 milions menys del model de finançament. Mas-Colell se n’ha assabentat aquest matí en una reunió tècnica d’Hisenda amb les autonomies respecte els ingressos del 2014.

Quan s’acabi la reunió, el ministre d’Hisenda, Cristóbal Montoro, serà l’encarregat d’anunciar-ho, com també les previsions per al 2014 i el 2015. Les xifres d’enguany variaran segons el territori, però hauran de complir dues premisses: no superar el dèficit registrat el 2012 i configurar una mitjana global de l’1,3%. Ahir Montoro va voler fer un advertiment als territoris del PP perquè no entrebanquessin el repartiment, i va advertir Catalunya que no hi havia més flexibilitat. El ministre intentarà aplanar les crítiques en una reunió amb els consellers del PP prèvia a la cita amb els representants de les comunitats, en el darrer Consell de Política Fiscal i Financera abans de l’estiu. La trobada és a les cinc i es preveu que s’allargarà fins ben avançat el vespre.

El repartiment dels objectius de dèficit asimètrics s’ha acabat resolent tan tard per l’oposició que Montoro ha trobat entre els barons del seu partit, el PP, crítics amb un repartiment desigual dels objectius i un suposat tracte de favor a Catalunya. El president de la comunitat de Madrid, Ignacio González, en va donar una altra mostra ahir demanant públicament un objectiu de l’1,2% fix per a tothom. I va advertir que amb el sistema actual Madrid ‘es pot trobar obligada a incomplir el límit’.

Hisenda no ha fet públiques les xifres, però l’obligatorietat de no superar el dèficit del 2012 implica que Catalunya no podrà passar de l’1,96%. Totes les comunitats hauran de reduir el dèficit, especialment aquelles que van quedar més lluny de l’objectiu de l’any passat, com ara el País Valencià (3,45%), Múrcia (3,02%) i Andalusia (2,02%). A més, la mitjana de tots els territoris haurà de situar-se en l’1,3%, tal com es va acordar a l’últim Consell de Política Fiscal i Financera. Presumiblement, el ministre també anunciarà un nou instrument perquè els territoris vencin les dificultats de tresoreria, en la línia dels plans de pagament a proveïdors que ja ha activat. De moment, el ministeri no en concreta la fórmula.

Catalunya condiciona el pressupost a un objectiu que no baixi de l’1,8%

El president de la Generalitat, Artur Mas, ja va advertir aquest cap de setmana que qualsevol objectiu de dèficit inferior a l’1,8% seria insuficient i, per tant, podria fer que el govern deixés passar l’any amb el pressupost del 2012 prorrogat. Tot amb tot, la decisió final la prendrà l’executiu en una reunió extraordinària el 6 d’agost.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any